2022-04-19
生酮飲食文化,其實喺世界好多個不同嘅城市都好流行,相信好多人都唔陌生。不過奇怪嘅係,香港唔係唔流行,但相對Keto friendly 嘅餐廳真係唔多……感覺就好似,大概早10年嘅時候,興起食素,不過就好難搵到veggie friendly 嘅餐廳,或者市面上只係得傳統嘅素食餐廳。希望在此,多推介一下關於生酮嘅餐廳,假以時日,Keto friendly 嘅餐廳都可以普遍起來 ⭐️響深水埗有其中一間生酮coffee shop 💁🏽♀️ So Coffee & Gin 非常Keto friendly 👍🏽佢有個regular 嘅Keto menu,唔單只係食物,飲品都有!原來佢仲有個Keto weekend special 嘅menu,好正!種類仲好多(有炒飯,意大利粉,漢堡,all day breakfast etc )生酮嘅食客有口福喇!😋佢會well label “Keto” 或者 ”low carbs”之外,仲會well label 食物所含有嘅蛋白質,卡路里,同脂肪 👍🏽 真係超~讚!第一次嘗試生酮pasta 🍝🌸明太子櫻花蝦帶子忌廉黃豆意粉🦐我諗應該係蟹籽而非明太子忌廉汁有啲太稀,
非常Keto friendly 👍🏽
第一次嘗試生酮pasta 🍝
🌸明太子櫻花蝦帶子忌廉黃豆意粉🦐
我諗應該係蟹籽而非明太子
忌廉汁有啲太稀,唔能夠好好咁掛喺意粉上
而黃豆意粉,唔講唔覺得呢個係冇麵粉成份嘅意粉,香港同一般嘅意粉冇乜太大分別,果然可以幾可亂真😆
生酮friendly 值:100%
仲試咗佢一杯signature嘅飲品 ☕️ Coffee tonic
佢嘅after taste 帶咗少少柚子/橙嘅酸味
聽落古怪,但其實好好味!😋好特別喎!
✨另外值得一提,呢度原來算係主題餐廳 - 關於needle and thread 🧵🪡
某啲corner,會放上相關嘅物件,有種小型博物館嘅感覺
✨再加上,佢係由地下上一樓嘅樓梯天花上放上一舊發光嘅雲,好靚呀!☁️