2007-10-06
一篇遺忘已久嘅食評,時間番返去今年八月盛夏嘅一晚,我地一行四人响西貢市集食完泰國嘢之後,當中有人要求食甜品,其餘嘅人和議,於是乎阿地膽madam帶咗我地嚟呢處。據madam講,呢度嘅西米布丁同「甘潮」有得揮。我就緊係樂於試吓底蘊啦!席上除咗呢款甜品之外,仲有另一款好似河粉嘅物體吸引我嘅注意。先講布丁,面層鋪咗一層凝結咗嘅糖漿,硬硬地,要咬,响食甜品嚟講其實係一個敗筆,因為一個全西餐,响食主菜嘅時候已經用咗唔少牙力去嘴嚼食物,到食甜品嘅時候又點會有牙力去咬甜品呢?呢個布丁本體有啲凍,基於個人喜好關係,我認為熱嘅西米布丁會稍勝一籌。整體嚟講,呢個布丁比「甘潮」嘅遜色咗少少。至於類似河粉嘅甜品,其實係芒果、蒟蒻(河粉)、西米等材料撈成,創意十足,但效果我就唔係咁欣賞。價錢方面,由於過咗太耐,已經唔係記得咁清楚,大約一款唔會過四十蚊左右。