2020-06-28 78 views
約咗朋友食飯,佢喺灣仔返工,點知撞正OT,於是去咗灣仔接佢放工順便喺嗰頭食飯,行過蘭杜街見到呢間蘭度小籠包,就入咗去。由於好肚餓嘅關係,所以我哋兩個人都嗌咗好多嘢食。首先係上海粗炒,好鬼大碟,每條面都Jim滿汁,而且好夠鑊氣,yam埋豆瓣醬,勁惹味!然後必食嘅小籠包,一上菜店員已經話呢度嘅小籠包好正,講到咁勁就試吓啦,果然係皮又薄又滑,豬肉又Juicy又有肉味,湯汁亦都好鮮甜,唔使點醋都好好食!香口推介有牛肉餅,個包好香脆,唔會硬骨骨,牛肉質感亦都啱啱好,夠Juicy!再嚟係紅燒獅子頭,其實我食上海菜好少叫佢,因為好難整得好食,一係太實一係太散,但係朋友想試,所以叫咗,結果又出乎意料地好食,唔會太實唔會太散,個汁濃杰適中!最後叫咗個鹹肉津白,上湯本身已經好鮮甜,鹹肉令個味道更加有層次!食咗五樣嘢,每人只係$150 ,性價比極高,推介大家嚟試吓!