2017-11-19 1081 views
好耐無食泰國菜啦,想揾間有特色的泰國餐廳同朋友聚一聚,一行四人來到灣仔MAZ Thai &BBQ,因為見好多外國人來食,閒日都坐滿晒,好熱鬧!見佢餐牌都好多選擇,問下職員有咩好介紹。原來是日精選有個三味蟹$336,一隻蟹三種食法,就點佢啦,睇下如何特別。三味蟹上桌熱辣辣的,原來賣相咁靚!第一個食法是將兩隻蟹鉗外面以墨魚滑包住再炸,就是飲宴菜式中的百花釀蟹鉗沒有了百花,但多了泰式辣醬,味道立刻由中式變泰式,外層脆脆的,蟹鉗肉有墨魚滑保存肉汁,一咬下肉汁都流出來了,很有鮮味又香口,而且蟹鉗肉還很嫩滑,証明夠新鮮,又大隻!再來第二種食法,就是蟹蓋起肉起糕,加了蛋白和爽口的蔬菜粒炒,放回蟹蓋上,超有心思!好像上海菜式賽螃蟹的做法,就是多了蔬菜粒增添口感,味道清淡,配牛油焗蒜蓉包食,變成鮮味蟹醬,每啖都是蟹肉又滑又有蟹味,似在吃fushion菜呢!剩下蟹身和蟹脚,就是第三個食法,咖喱焗蟹,不辣的咖喱,充滿椰汁香味,奶味濃,配上咖喱香料,是個香甜的咖喱汁,而且熱騰騰,如果有飯撈來吃最好!啱晒香港人口味,蟹肉配咖喱汁原來會更覺鮮甜呢!職員仲介紹我地試下冬陰公湯配特級牛頸脊$188,呢個就是打邊爐的食

見佢餐牌都好多選擇,問下職員有咩好介紹。

職員仲介紹我地試下冬陰公湯配特級牛頸脊$188,呢個就是打邊爐的食法啦,冬陰公湯做湯底可以飲埋湯。

牛頸脊呢個部位肉色鮮紅,灼完也比較深色。肉質很爽口有彈性,食到很新鮮的肉香,不用點汁已好夠味,因為冬陰公湯的湯底超濃蕃茄味,食牛頸脊肉已經食到冬陰公湯味,証明個湯好足料,飲啖湯㗳真d,仲有好多泰式香料如香茅、椰汁等落去煮,小辣多酸,超開胃!

泰式柚子沙律$88,在其他餐廳都食過,但呢度的柚子沙律最推介,因為柚子是大大片的上碟,份量都幾多,其他餐廳多數是把柚子拆粒粒碎上。味道不苦澀,清甜多汁,醬汁椰油味突出,配上炸葱頭碎、酸辣汁、香料等,拌勻來吃有多重口感。

正宗泰式生菜包$116,肉碎超好味!有麻辣的香,肉碎好彈牙又有肉汁,濃淡得宜,平時食生菜包的肉碎通常是較乾身的,估唔到呢度炒等咁有鑊氣仲可以保留肉汁,還加了泰式香料炒的,令麻辣香、鑊香揮發得更好,包生菜一起吃,增添清新爽口感,賣相平凡但味道很有驚喜!

菠蘿炒飯$88,呢個飯抵食,因為在茶餐廳食一碟份量差不多,但都無咁多料,d菠蘿真係每啖飯都食到,大大粒,甜甜酸酸又多汁,飯有椰香,配料還有肉鬆、蝦仁、腰果,混在一起吃,甜酸香脆樣樣齊,整個飯口感豐富,不油膩,推介!

仲叫左幾杯飲品,黄色是菠蘿沙冰,白色是榴槤沙冰,每杯$36, 兩杯沙冰都是用新鮮果肉打起的,飲落啖啖都有菠蘿肉,菠蘿汁甜甜的,微酸,食得飽飲返啖消滯,中和一下食物的濃味。

榴槤沙冰不用說,一上桌已聞到榴槤飄香,喜歡食榴槤的人一定要試下,因為真係有榴槤肉打碎在沙冰內,有濃稠、滑滑的口感,又香甜,另一位朋友唔鍾意榴槤味,覺得好臭,但喜歡榴槤的人會覺得這才是榴槤味!

椰青 $48,一睇就知新鮮!白白的椰肉還可挖出來吃,椰汁滿瀉,清甜的椰青水解渴一流啦!當飯後甜品都唔錯!

不過真正的甜品係呢個,芒果糯米飯$66,等佢即叫即製要d時間,未食過有咁靚賣相的!攞上手仲係熱的,上面鋪滿椰汁,用小匙羹拌一下糯米飯才吃,很喜歡糯米飯軟綿綿暖笠笠的感覺!椰汁又香,微甜,芒果新鮮,無渣,入口即溶,甜甜哋,同椰汁的微甜加起來就剛好!喜歡吃甜品的人要試下,我地都食到好滿意!

總結呢餐的菜式都有幾款水果,菠蘿、芒果、柚子、榴槤、椰青,全都係新鮮好味,肉類都係高質素,所以聽職員介紹真係無錯!食完好似去完一轉泰國咁開心!埋單加一後$1102, 4個人食晚飯來說都ok, 氣氛好,服務又好,有位外藉職員好熱情咁同我地傾計問下食物如何,好搞笑,梗係滿意啦!

2017-11-14
Type of Meal