2017-02-16 130 views
今日有朋友生日, 其中一個朋友話有好介紹,係食創意日本壽司,仲會開到好夜,可以方便我哋傾計食嘢咁。基本上我地所有日本嘢食都鐘意食,所以就由佢book左枱,我地去食喇!原來呢間叫心の食堂,唔通係解做用心做既食堂,同日本既深宵食堂又有冇關係呢?不過好有日本嘅風味入到去,有d似係日式小店,有bar枱同table. 我地4個人緊係坐table喇,牆上仲有啲廚師推介時令同當做既食物首先係蘆筍海老牛肉卷,呢個味道有d驚喜係牛肉卷包住左蘆筍同埋蝦,有蘆筍嘅脆同蝦爽口鮮甜,再加埋香濃嘅牛肉,食落去有幾種層次,亦都令我好有驚喜!三文魚刺身,一份有四件,外貌好吸引亦切得好靚。每件三文魚都切得好厚身好肥美,另外面頭佢加左啲酸酸甜甜嘅醬汁,食落去更加開胃,都唔使再額外點豉油啦!大蝦天婦羅,一份有4隻,咁就一人一隻唔使爭啦!天婦羅炸得好脆,不過略嫌粉漿太厚,蝦既味道都好爽口,如果炸粉薄d,就好喇味淋魚干,呢個燒得好香口,攞嚟飲酒做小息或者傾吓計食吓就最perfect la. 而且點埋個沙律醬,味道酸甜,更加好味!根住就叫咗個心之推介嘅帶子鵝肝包,係攞紫菜包住啲生菜帶子同鵝肝,鵝肝好肥美同帶子好夾,帶子味道好鮮甜
蘆筍海老牛肉卷
首先係蘆筍海老牛肉卷,呢個味道有d驚喜
三文魚刺身
炸蝦天婦羅
味淋魚干
帶子鵝肝包
根住就叫咗個心之推介嘅帶子鵝肝包,係攞紫菜包住啲生菜帶子同鵝肝,鵝肝好肥美同帶子好夾,帶子味道好鮮甜,不過個紫菜就林左啲脆d就會好啲!
原條鰻魚石鍋飯
終於到咗我最想食嘅嘢之一啦:即係石鍋鰻魚飯,來鰻魚好長差唔多有成30 cm咁長,鰻魚好肥美鮮甜,鰻魚汁味道好甜甜地,石鍋搞到啲飯有啲飯焦脆脆地咁
好食
總括嚟講,食物方面我哋都好滿意,令我哋有驚喜,尤其是係鰻魚飯同帶子鵝肝包!呢度都有啲似嗰啲日式嘅居酒屋,令人好舒服好relax!! 仲係開到凌晨兩點,咁幾夜嚟都得!
2017-02-09
Celebration