2023-01-02
見到銅鑼灣有新嘅Cafe,睇相見環境好似都唔錯,所以就同朋友仔去試。Vol.1 薯條薯條係有驚喜嘅,佢嘅調味料有少少似五香粉,但係又有自己嘅味道。用嚟餐前share小食都幾好。佢嘅份量一啲都唔少,我哋三個人食好似食極都未完咁。自製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條雖然係手工麵條,但係麵條軟硬度啱啱好。龍蝦汁好香,而且醬汁好足夠,所以啲麵一啲都唔乾。蟹肉超足料,可以話係每條麵條都有龍蝦汁加蟹肉,食到最後都仲有啲蟹肉喺個碟嗰度。煙三文魚墨魚汁手工墨魚咀圓粗麵墨魚汁好香,唔會太鹹,麵條Al Dente,不過呢個麵比較油,食到後面要小心啲,唔好俾啲墨魚汁彈到上個身嗰度。抹茶巴斯克麻糬蛋糕呢個去到係必食嘅甜品,尤其係Cafe真係會自己新鮮製造。上菜嘅時候個蛋糕個樣唔係特別討好,不過一切開就會見到個奶蓋流落嚟,視覺效果唔錯。咬落去個蛋糕暖暖哋,抹茶味唔太甜,加埋麻糬餡咁食,個味配合得好好。荔枝玫瑰寒天梳打玫瑰咪唔太濃,加梳打一齊飲清清地幾好。怕玫瑰味食品嘅人可以一試。黑糖鮮奶米麻糬初初以為啲麻糬係一粒粒,好似珍珠奶茶咁飲,點知原來係一Pat麻糬喺個杯底,連埋啲黑糖漿飲嘅話,個味蕾同埋口感衝擊真係有驚喜。會越飲越
Vol.1 薯條
自製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條
煙三文魚墨魚汁手工墨魚咀圓粗麵
抹茶巴斯克麻糬蛋糕
荔枝玫瑰寒天梳打
黑糖鮮奶米麻糬
初初以為啲麻糬係一粒粒,好似珍珠奶茶咁飲,點知原來係一Pat麻糬喺個杯底,連埋啲黑糖漿飲嘅話,個味蕾同埋口感衝擊真係有驚喜。會越飲越上癮。