今日途經彌敦道 突然間開多咗一間台式飲品小店 見佢四四正正 望多左兩眼門口既職員已經熱情地上前介紹佢地既飲品 好像茶底全部是來自台灣之餘 忌廉同埋牛奶都來自外國 標榜唔加奶精 唔係來自大陸我一向喜歡喝奶蓋飲品 所以就選擇左佢店入面兩款奶蓋茶 分別係赤柚山地伯爵紅茶(我轉左烏龍茶底)同香草籽鹹奶油紅茶 店員推介少糖✌🏻各$30 / 暫時只有兩款奶蓋產品等待時間唔算長 望住入面職員調泡好茶底後 由雪櫃拎出奶蓋 而唔係一般放係室温再放一羹係面個種 十分衛生!又新鮮👍🏻先試左赤柚山地伯爵紅茶 茶味十足 好香濃 亦冇比過份糖漿沖淡茶韻 另外仲飲到少少柚子嘅清幽香氣 飲落仲會有唔少柚子條 至於奶蓋方面 我覺得比起一般所飲嘅冇咁厚 但一樣香醇 飲成杯都唔覺滯😋另外的香草籽鹹奶油紅茶 佢表面好似焦糖燉蛋cream brulee的手法處理 令到奶該有多左一陣焦糖香 除此之外 不得不讚係佢嘅紅茶底 仲有杯底都望到滿滿嘅香草籽!帶如此鹹味的奶蓋對我來講係第一次嘗試 但一試難忘 整體口味好平衡