2017-05-31 76 views
成日都係銅鑼灣,灣仔搵嘢食,搵到都唔知食咩好於是今次行遠遠少少到大坑覓食行到腳仔軟,見門口簡單樸素,少少歐陸風盲中中就入左去原來呢到係食法國餐,好彩女朋友呢排愛上法國菜免受一死法國餐前總有一個面包籃,廚師自己新鮮製作既面包,鬆,脆,香,包含哂係一片面包中配上黑松露牛油,黑松露香味飄揚,食完一段時間都仲有黑松露味係口入邊。頭盤揀左個“香煎法國鵝肝配芒果甜酸醬”嫩滑既鵝肝撒上海鹽,大火煎至表面焦脆,但內裡剛剛好成熟,入口表面香口帶少少咸,香脆過後帶來一陣鵝肝既油香,入口即化。加上芒果甜酸醬,甜酸比例平衡帶有芒果香味,為鵝肝消去油膩感之餘,更增加食慾。而湯選擇左比較傳統既“法式洋蔥湯”法式高湯放入大量洋蔥、香料,大火清燉,洋蔥既香甜溶化入湯中,而辛辣味揮之而去。上菜時放左一片面包,吸收左湯先再食,別有一番風味。主菜就點左“慢煮西班牙豬肩配蘋果醬”原來豬肩係可以做到鬆化軟綿,肉味愈咀嚼愈散發,無需多餘既調味,仍可以完全無油膩感配上廚師炮製既清甜蘋果醬,塗上豬肩上,猶如披上一層糖衣,清甜味更肉味濃厚。配菜亦用上牛油調理,少少牛油既香味,唔會做成負擔之餘更令豬肩不再單調。甜品係“法式焦糖芝士蛋糕”
成日都係銅鑼灣,灣仔搵嘢食,搵到都唔知食咩好

於是今次行遠遠少少到大坑覓食

行到腳仔軟,見門口簡單樸素,少少歐陸風

盲中中就入左去

原來呢到係食法國餐,好彩女朋友呢排愛上法國菜
免受一死

麵包藍

法國餐前總有一個面包籃,廚師自己新鮮製作既面包,
鬆,脆,香,包含哂係一片面包中

自家製黑松露牛油

香煎法國鵝肝配芒果甜酸醬

頭盤揀左個“香煎法國鵝肝配芒果甜酸醬”

法式洋蔥湯

而湯選擇左比較傳統既“法式洋蔥湯”

上菜時放左一片面包,吸收左湯先再食,別有一番風味。

慢煮西班牙豬肩配蘋果醬

主菜就點左“慢煮西班牙豬肩配蘋果醬”

法式焦糖芝士蛋糕

甜品係“法式焦糖芝士蛋糕”
食到呢到其實已經飽飽地,但係見到呢個甜品,先知道咩叫第二個胃

脆脆既焦糖,加上香濃既芝士味
簡直停不了口

其間侍應不斷為我地介紹食品,服務有加,令我地覺得有貼心既服務,值得掌聲鼓勵
2017-05-18
$500 (Dinner)
麵包藍
自家製黑松露牛油