2014-01-09 22 views
未開張已經有機會可以試到博多一幸舍的菜式,真係好開心。店舖係登龍街,夠晒就腳,好方便。店內環境乾淨,夠光猛, 坐得幾舒服。呢間日本拉麵店2004年係日本開業,到依家已經有十年歷史。店內亦有兩位由日本過來的師傅主理食物!佢地一碗湯為用一斤豬骨熬製,所以湯底夠晒濃,夠晒骨膠原, 飲落粘口! 我揀左黑拉麵, 略嫌蒜味唔夠香濃, 但枱上備有香蒜可以自己加上! 义燒係選用豚肩位, 所以唔會太肥膩, 薄薄一片, 食落好腍! 糖心蛋有小小過熟, 可能因為我浸得太耐! 拉麵是幼身的, 軟硬適中! 但可能冷氣太大關係, 碗麵好快就凍晒, 所以要快啲食! 雞塊炸得好脆好香, 雞肉依然嫩滑多汁, 雖然係炸, 但食落一啲都唔油膩!一口餃子, 一口一個, 食落好方便! 餃子外皮煎得好香脆, 內裡餡料有菜同肉, 肉鮮多汁!炒飯, 飯炒得夠乾身, 飯香十足! 但味道偏鹹, 如果無咁鹹就prefect!薯仔沙律, 加有明太子, 鮮甜好味! 薯仔好腍,食落唔會有硬身一粒粒, 有啲蛋粒, 蛋味好香 !這間店好有心, 用餐後主廚都親身跟我們了解食物是否岩口味, 有沒有可以改進的地方!!
未開張已經有機會可以試到博多一幸舍的菜式,真係好開心。

黑拉麵
博多炸雞塊