2017-08-03 2227 views
本身其實係想食豚王無奈太多人排隊就試下呢間啦鋪店門都幾似豚王門口既紅木幾靚好有日本嘅感覺所以一開頭未食已經幾有好感跟住唔洗等位就入到去點菜方便係自己填表樣樣都有得自己揀包括湯底拉麵硬度等等而且蔥花嗰啲都可以自己揀去左佢拉麵本身會跟幾舊叉燒咁如果覺得唔夠可以自己加糖心蛋同埋加多幾舊叉燒我自己覺得本身拉麵分量唔係幾多反而叉燒份量係足夠嘅 所以我加多左面 都係10蚊樓下嘅價錢質素來講拉麵算係唔錯 相比起一蘭豚王呢啲其實不相伯仲個人來講幾鍾意佢呢個點菜方式首先咩都可以自己揀自己考慮清楚在進行點菜所以我最後加多咗個糖心蛋發個糖心蛋一定要擺落啲湯到浸一陣先入味而且拉麵難道我會建議揀硬因為先會近有拉麵嘅感覺而且佢呢度飲品都算平所以總括嚟講呢間拉麵店算係唔錯遲啲同朋友聚會都會來再食多幾次
本身其實係想食豚王

而且佢呢度飲品都算平
所以總括嚟講呢間拉麵店算係唔錯
遲啲同朋友聚會都會來再食多幾次
2016-11-24 2091 views
在我工作的地區,是一個拉麵的熱點。亦因為是拉麵熱點,亦因為好近我公司,所以一直都沒有一個拉麵狂熱,要試晒公司周邊的拉麵店。當然,我絕不是一個拉麵腔。是日,想吃新東西但想不到吃什麼。然而人就向了銅鑼灣方向行,當我途經登龍街這一個拉麵勝地,好自然地會有一個念頭出現,就是 "不如去食碗拉麵"。我要選一家口碑不太差的拉麵店,就點中了這一家日本過江龍,日本全國連鎖的《博多一幸舍》。 說真,小時候對日本拉麵的認知,就是 "博多" 拉麵,因為市面上買到的包裝拉麵,港式日本餐廳的拉麵,都會說他們的是 "博多拉麵"。所以 "博多拉麵",早已經深入我的心。印象中,《博多一幸舍》首先出現在香港就是在佐敦的拉麵 Champion,而此店的前身也是一間拉麵,是一間由明星從日本引入的《舞心拉麵》,所以具體的店內情況,同之前的相差不太。 早知道《博多一幸舍》是一間分店眾多的拉麵店,單是在日本,已有10多間的分店,在印尼、新加坡、香港、台灣、中國內地、越南,甚至美國同澳洲,都有《博多一幸舍》的蹤影。 第一次來,吃什麼? 在沒有錢又要吃的時候,當然是吃最平的拉麵啦。於是,我點了 "博多濃厚豚骨拉麵"。 博多濃厚豚骨拉麵

博多濃厚豚骨拉麵來了,拉麵湯底的確是十分濃。食拉麵,最簡單地一片叉燒,一些木耳,一隻半熟蛋,加埋一個濃濃的湯底,就已經非常之好。

這兒的拉麵是幼滑的麵條,個人口味喜歡比較硬身的,所以入口的感覺比較爽。麵很掛汁,叉燒雖是普通,但味道算是合格,而且有這一個很濃的湯底配上麵條,感覺簡單而美好。

半熟蛋的黃心帶甜,而且是真正地流心,很香很滑的蛋,可以給予一個好高的分數。

吃到最後,當然要入鄉隨俗,飲埋個湯啦。之不過,這一個湯底的確是太濃,濃到連喉嚨都感覺到有少少唔舒服,幸好有水,也有一杯汽水,可在口裡、喉嚨裡及胃裡,沖淡一下。

我有一杯汽水,因為是套餐包的。飲完那個超濃的湯,有汽水,有凍水,沖淡一下,感覺良好。

這一餐的感覺是良好的,日本品牌,有一定的水準。而《博多一幸舍》的拉麵做法簡單而傳統,是拉麵的真正精華。一切都很好,只是湯底,濃到我回公司也要多飲幾杯水才行。
銅鑼灣登龍街有多間日本拉麵店,窩夫與蝦子餅想試新東西,金田家和博多一幸舍二選一,結果光顧了有幾個人在門外等位的博多一幸舍。排隊等位的時候已經填好點菜單。桌面放了多款醬汁和配料,有生蒜、辛辣高菜和餃子汁等。窩夫點了黑拉麵($82),黑色來自黑芝麻和黑蒜油,黑芝麻味很香濃,黑蒜味比預期中淡,薄薄的叉燒很腍很入味,芽菜份量很多,麵條的軟硬度控制得不錯。蝦子餅點了博多濃厚豚骨拉麵($72),追加了溏心蛋($12)。另外還點了一客博多一口餃子($32),餃子細細隻,皮薄餡多,吃時要小心燙口。
排隊等位的時候已經填好點菜單。
桌面放了多款醬汁和配料,有生蒜、辛辣高菜和餃子汁等。
黑拉麵
博多濃厚豚骨拉麵
2016-10-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
黑拉麵
博多濃厚豚骨拉麵
2016-10-08 1052 views
見佢新開張諗住試下...點知個麵一黎到就聞到陣豬餿味..個湯底起哂泡..因為太肚餓頂硬上食哂個麵...早知去食一蘭!失敗...睇黎依間博多應該都做唔長.....
拉麵
2016-10-08
$100 (Lunch)
2016-09-15 1043 views
一個字形容~差!今日滿心歡喜一家人去吃拉麵,拉麵一到時已知中伏,聞到已經吾想吃!色、香、味都欠奉……先講湯底,淡而無味(並非少盬)原因、加上太油利,吃完第三口已吃不下去!麵的質量還可,可惜被那些湯破壞了整件事!至於那些肉又薄和得個咸字之外,都吃不到什么味道!唯一可取的算是炸鷄,皮脆肉厚多汁 。但如果只是吃炸鷄我都不會為此再來吃!總之一句講晒~失望到極!埋單重要三佰幾元……又貴又難吃唉!
一個字形容~差

唉!
2016-09-15
係日本試過好多間拉麵,果陣最深刻係博多一幸舍,見到香港開左所以去試下。 叫左個麵,自己比較喜歡較濃的湯,較軟的麵,所以tick左,而番到黎碗麵都好岩我口味,唯獨是份量較少,所以每次都會替玉。總捨黎講都很好
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
經由朋友介紹今日去左位於銅鑼灣既博多一幸舍食拉麵~~~之前去過好多出名既拉麵店都期待咁去失望咁走一行街都有4,5間拉麵店,哩間價錢方面算中間,$7~80基本拉麵,再加餸就要另計有多款醬汁選擇~仲有圖教授醬汁調配方法,十分貼心(蛋是另加的)拉麵麵質唔算特別好味,配料亦相當普通,只能夠話係正常,但湯底是重點!!!!超香濃,唔會太鹹,而且飲完唔覺口渴無咩味精係我係香港食左咁多年拉麵唯一我會推薦俾朋友既拉麵店另外點左一份炸雞,唔會有好大油益味,而且炸得剛好~不過咁既價錢得3件雞我下次唔會再點
經由朋友介紹今日去左位於銅鑼灣既博多一幸舍食拉麵~~~
之前去過好多出名既拉麵店都期待咁去失望咁走
有多款醬汁選擇~仲有圖教授醬汁調配方法,十分貼心
(蛋是另加的

係我係香港食左咁多年拉麵唯一我會推薦俾朋友既拉麵店
2016-07-22
2016-07-11 635 views
和友人外出去街,沿途中想起食拉麵,記得係登龍街都很多拉麵店,決定和友人尋找拉麵之旅,因為踏入晚市,都比較難搵位,剛好看到這間博多一幸舍有人離開,就拿拿林決定食這間了。一如日本拉麵店一樣,地方不算太大,裝潢也有日式的風味。而菜單不算太多選擇,但勝在夠彈性,可以選擇淡味或濃味,軟身或硬身麵,清晰之餘,也能按照自己的喜好。今次我選了博多濃厚豚骨拉麵($68)+溏心蛋($12)湯底濃度適中,因為可以按照自己喜歡濃或淡,令我覺得這個湯底也會容易入口。看到麵條不會很淋,食下去很有彈性,幼身的麵條也很咬開。叉燒也會薄身鬆軟,我就喜歡加點蒜作為少許調味。這個溏心蛋做得不錯,蛋黃漸漸流出,更能加添日本風味。這個拉麵店沒有加一,只收現金,整體質素都不錯,可以值得再去。但冷氣略為不足,有時邊食邊流汗
一如日本拉麵店一樣,地方不算太大,裝潢也有日式的風味。
今次我選了博多濃厚豚骨拉麵($68)+溏心蛋($12)
看到麵條不會很淋,食下去很有彈性,幼身的麵條也很咬開。
叉燒也會薄身鬆軟,我就喜歡加點蒜作為少許調味。
這個溏心蛋做得不錯,蛋黃漸漸流出,更能加添日本風味。
但冷氣略為不足,有時邊食邊流汗
$80 (Dinner)
今天與女友人到銅鑼灣登龍街用膳,我們經過了 "博多一幸舍",店舖裝潢傳統風味甚濃,門口有店員向派了免費溏心蛋的優惠券,之前我在日本嚐過記得一幸舍的豚骨湯風味與眾不同,聽說是有獨特的製湯方法,所以推薦給女友人一試我們分別點了最傳統的濃厚博多豚骨拉麵和較特別的明太子海鮮紅拉麵,豚骨湯底甚為濃郁,味道較獨特麵條是幼身,叉燒亦很鬆軟入味。紅拉麵帶點兒微辣,女友人不吃辣的也可以接受,拉麵帶蒜香和明太子的鮮味,兩者十分配合喜歡拉麵的朋友可以一試
濃厚博多豚骨拉麵
紅拉麵
喜歡拉麵的朋友可以一試

2016-07-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$88 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
  • 博多一口餃子
  • 博多濃厚豚骨拉麵
  • 紅拉麵
  • 溏心蛋
2016-06-30 411 views
店內有很大陣的酸叔味,還要以極濃嘅香水味覆蓋,以為源頭是由冷氣糟來的,點知到最後碗麵黎到先發現,原來係啲豬骨湯出左事。原因應該是湯底不夠新鮮,不停翻用而導致。成碗麵的味道已不用多說!餐具的衛生也極差,不要説是日本拉麵店,就連爛佬茶餐廳的標準也說不上。最後食完,馬上要搵廁所洗手。食物行業,衛生真的很重要啊!望改善。

食物行業,衛生真的很重要啊!望改善。

2016-06-21
2016-06-22 406 views
性價比普通唔算特別有特色嘅拉麵不過呢間話激辛就真係幾辣(因為我都幾食得辣吓)豚骨湯底頗濃郁 但係單調左啲(say其實淨係食到豬骨蛋白味定係強到cover曬其他啲湯料啲味?)麵底木耳蔥都幾足料木耳幾正都幾彈牙但係叉燒同糖心蛋就…勝在唔需要等位同埋店員姐姐服務非常熱情態度很好
性價比普通
唔算特別有特色嘅拉麵
不過呢間話激辛就真係幾辣
(因為我都幾食得辣吓)
豚骨湯底頗濃郁 但係單調左啲
(say其實淨係食到豬骨蛋白味
定係強到cover曬其他啲湯料啲味?)
麵底木耳蔥都幾足料

木耳幾正都幾彈牙

但係叉燒同糖心蛋就…

勝在唔需要等位

同埋店員姐姐服務非常熱情
態度很好
Type of Meal
Lunch
2016-04-29 812 views
呢過呢條街食打既人就知道呢條街好多拉麵鋪 不過呢間都最唔顯眼 鋪頭都係細細間 幾款拉麵比你簡 我就叫左個黑蒜拉麵佢有得比你簡濃度 同埋要唔要d配菜 都係細心既地方 麵方面我簡正常 湯低要濃 黎到好香既豬骨味 再帶有蒜頭既味道 不過豬骨味較重 蒜頭味係好香 不過唔會有辛辣感 個麵好滑 好彈牙 真係可以食到爽爽聲個種 叉燒較硬身 不過佢都好入味 沾落湯到食都好香 整體都好好食

1K
2016-04-23 480 views
很久沒有到訪登龍街,此次一去才發現原來開了很多日式拉麵店,每一間都有自己的特色,「困難症」發過後,便決定先來這一間。是經典的日式裝修,感覺很整齊。從牆上這裝飾可見,這拉麵店可謂已走到世界不同的地方。與別不同的是這點菜紙很色彩繽紛,一面是中文,另一面是日文,簡單易明。選了黑芝麻炸蒜油拉麵,湯底超黑,味道超濃,不錯。麵質也很好,軟硬適中。稍為要嫌的就是叉燒較淡,沒有太大特色。
黑芝麻炸蒜味拉麵
2016-04-22
$78 (Dinner)
黑芝麻炸蒜味拉麵
2016-04-22 476 views
呢間其實次次行過都冇咩人食 所以都冇意慾去食 點知今次真係太肚餓 間間都排隊所以照入去試左 佢有檸檬水提供比你自己倒 侍應都有禮貌咁解釋要點畫張單 佢全部都係豬骨拉麵 我就簡左個話會小小辣既 個雞蛋係我自己加上去 佢係出原隻 入面流心 好香好滑 都有小小豉油味 豬肉就兩塊 較硬身 不冇乜脂肪 唔肥 佢既麵好香 好吸到d湯既味 好彈牙 同埋佢個湯係好香豬骨味 個種辣淨係入口有小小 吊味個種 唔會食完變孖潤咀 好食過對面排長龍個間
2016-03-24 440 views
跟幾個同事下班去食拉麵,諗住試下新嘢,中伏了我們在門口看了一會,沒人出來招呼進去了,發現沒人,我們坐下後也只是自己招呼自己,直到交單我吃了豚骨湯麵,少咸少油,軟麵湯聞起來有點不新鮮的味道,飲也沒甚麼香味或好味可言,有一層泡面,有味精叉燒只有一片簿簿的,好似火腿咁,味道還好麵像公仔麵,幼,沒質感,份量OK除了葱花外,蛋,紙菜等完全不包,加錢麵來時算不上熱辣辣水也不冰,一個膠壺自己斟,入來時已放定抬面的
跟幾個同事下班去食拉麵,諗住試下新嘢,中伏了
我們在門口看了一會,沒人出來招呼
進去了,發現沒人,我們坐下後也只是自己招呼自己,直到交單

我吃了豚骨湯麵,少咸少油,軟麵
叉燒只有一片簿簿的,好似火腿咁,味道還好
麵像公仔麵,幼,沒質感,份量OK
除了葱花外,蛋,紙菜等完全不包,加錢
麵來時算不上熱辣辣
水也不冰,一個膠壺自己斟,入來時已放定抬面的
2016-03-24