2017-12-28
今日同老公去深水埗黃金商場買電腦零件,由於人流多,買完嘅時候感覺到好侷促。望一望錶,這個時候已經是夜晚六點了,實在需要喺附近找間餐廳醫肚, 但周圍嘅餐廳都係啲茶記,米線,小食店……,喺呢個時候不想再感覺得焗促,希望能坐得舒舒服服,係一個優美嘅環境下進餐。我倆行到去福榮街,見到一間裝修別緻,充滿聖誕氣氛佈置嘅西餐廳 ~L place cafe, 由於係落地玻璃窗嘅關係,看到枱與枱之間有一定嘅距離,不會覺得迫夾,非常吸引我,二話不說就進去了。侍應好友善,亦好有禮貌,安排我倆座於餐廳較入嘅二人枱位置, 令我倆可以好好傾談,擁有私人空間。這間餐廳食物主要係set, 每個set都跟一個是日餐湯(忌廉湯) 及牛角包, 忌廉湯內裏有好多洋蔥及火腿絲,又夠creamy, 口感豐富, 最讓人估不到的是牛角包, 做得非常出色,溫度夠熱,外脆內軟,實在好想order多一個。老公要了北海道帶子墨魚汁扁意粉($95), 鮮味嘅墨魚汁掛在每一條意粉上面,加上香噴噴而又鮮甜嘅帶子, 即使食到滿嘴滿牙都是墨汁, 也是值得的。我要了明太子鮮蝦忌廉扁意粉($88), 明太子嘅鹹鮮味配以香滑既忌廉, 加上新鮮大蝦, 這個意
這間餐廳食物主要係set,
我要了明太子鮮蝦忌廉扁意粉($88), 明太子嘅鹹鮮味配以香滑既忌廉, 加上新鮮大蝦, 這個意粉是會令人食上癮的。
餐飲要了鮮泡沫咖啡(跟餐加$15) 及凍蜜糖青檸檬水(跟餐加$10), 飲得出兩杯都係師傅用心炮製,絕不欺場。
臨離開餐廳時,才發現那個凍櫃存放了好多精美旦糕…………唯有等下次再來品嚐啦。