2024-03-19
好耐冇食台灣嘢~今日帶大家黎到尖沙咀一間小店,即使平日夜晚都係滿座,門口仲經常有人等位,果然厲害🙌🏼餐廳採用木系裝修,聽聞老闆來自台灣,而招牌係牛肉麵,無落任何味精,湯底使用牛筒骨熬至少30小時。🌟三寶牛肉麵 $95 加溏心蛋+$12招牌紅燒牛肉湯麵系列絕對必試🔥!三寶牛肉包括牛腱、牛筋和牛肋條,紅燒湯底入味,可自選粗/幼麵底🍜,三款牛肉的口感各不同,餐廳仲有建議食法~加辣後更惹味,同時餐廳仲建議加醋,呢個配搭出奇地驚喜,食到最後令整體感覺冇咁漏,同時酸酸辣辣咁好開胃~🌟麻辣乾拌麵 $48加溏心蛋+$12麵條偏幼身,其椒麻味非常突出,辣味帶後勁🌶️,然後同青瓜絲撈埋一齊🍜,口感豐富同時惹味😋!另外加配咗溏心蛋🥚食落好似日本拉麵舖嘅感覺,有事先醃製過,咬開帶流心蛋漿,蛋味濃郁。🌟涼拌麻辣豬大腸 (半份)+$18 / 涼拌麻辣牛腱頭 (半份) +$18兩者是用同一款汁~豬大腸清得好乾淨無異味,同時醃得超級入味;而牛腱頭出邊好少見,食落爽口惹味😙🌟麻辣鴨血豆腐 (半份) +$28鴨血沒有腥味,豆腐索晒啲汁好惹味~🌟滷甜不辣 (半份) +$8口感煙靭,味道酸甜開胃。🌟皮蛋豆腐 $38豆腐霸氣地原
🌟三寶牛肉麵 $95 加溏心蛋+$12
🌟麻辣乾拌麵 $48加溏心蛋+$12
🌟麻辣鴨血豆腐 (半份) +$28
鴨血沒有腥味,豆腐索晒啲汁好惹味~
🌟滷甜不辣 (半份) +$8
口感煙靭,味道酸甜開胃。
🌟皮蛋豆腐 $38
豆腐霸氣地原磚上!仲有酸甜醬汁及超多嘅木魚碎!皮蛋軟身入味,平時麻麻地皮蛋嘅我都食到~
🌟滷肉燙青菜 $28
生菜爽口,份量多,滷肉肥瘦均勻。
🥤荔枝烏龍 +$12 / 白桃烏龍 +$10
兩款飲料都有驚喜😄荔枝烏龍茶有屬於荔枝的清甜,而不是糖漿的死甜。而白桃烏龍是無糖,茶味出同時白桃味突出,十分清香!