2020-05-29
早兩日去長沙灣睇完戲,想搵間冰室食下咿茶餐廳嘅食物,我哋搵到間呢間皇室冰廳去試下。去到見到間餐廳都有好多人叫外賣,因為佢外賣做緊九折,同埋都有同外賣平台合作。咁好快嗰度嘅侍應就招呼我哋坐低,亦都有量體溫,仲有兩個口罩袋俾我哋裝住個口罩。睇左餐牌之後,發覺佢都有個番茄湯嘅烏冬好出名,咁我哋一個就叫一個茄子魚柳煲配白飯,另外叫左佢好出名嘅皇室冰廳特餐,有蕃茄湯烏冬同炒蛋跟吉列豬扒。叫左之後,侍應就拎咗兩碗老火湯上嚟,飲得出個湯係好真材實料,唔係味精湯。另外佢仲有提供餐具清潔紙,等我哋喺呢個時候去清潔餐具,呢一樣野值得一讚!另外,我地加左小小錢轉左特飲,一個係特濃Oreo朱古力,一個凍椰汁紅豆冰。咁好快兩個餐嘅嘢食都上枱啦,呢兩份嗰個份量都好大。個常餐個豬扒好香好脆好大塊,而蕃茄湯亦都好濃味。而個煲上台嗰陣時仲好熱辣辣,個飯亦都好大碗,啲茄子同魚食落好香口,好好食。最後嗰兩杯嘢飲都大杯,而且好啱我哋口味,最重要就唔會太甜,飲住野坐下就最舒服,而埋單都係百二三蚊倒,咁樣食落去都覺得好抵食,同埋啲侍應都好有禮貌,好快手。如果大家嚟開呢頭又想食茶餐廳嘅,可以試吓呢間架!