2021-04-12
放工經過有間紫色門口嘅餐廳,覺得幾特別,見到餐牌主力係慢煮嘅嘢食,價錢又唔貴,同朋友入去試吓餐廳嘅裝修幾有格調,少少工業風,員工都好友善咁招呼我哋,夠親切我揀咗個法式豬鞍,果然冇令我失望,成碟嘅賣相好靚,豬鞍好厚身,而且食落肉質唔錯,唔會用梳打粉乸過,味道一流,亦唔會太肥,而且仲配上我估係用紅酒浸過嘅啤梨粒,配搭新鮮,可以平衡肥膩感覺,值得一試朋友就揀左美國安格斯西冷牛扒,因為係慢煮嘅關係,所以冇得揀幾成熟,但上枱時發覺生熟度適中,唔會過熟,牛肉味唔錯,配上蒜頭牛油等配料好香,最特別係有隻鵪鶉煎蛋,細細隻好可愛連把刀都夠晒特別,似迷你斧頭職員推介黑松露芝士薯條,份量都幾大,最深刻係個醬汁,因為黑松露味道香濃,係我幾喜愛嘅食材,而且薯條面上有大量芝士碎,好好食甜品揀咗個比較特別嘅款式,係慢煮伯爵茶梨子🍐,賣相好靚,係成個去皮嘅啤梨,配上玄米茶雪糕,啤梨甜度適中,但我覺得可以再煮耐一點,要讚一讚個玄米茶雪糕,茶味夠香濃,配搭新鮮我揀咗杯荔枝接骨木梳打,味道好清新,適合夏天飲,亦唔會太甜,平時嘅餐廳比較少見嘅飲品朋友就揀咗支熱情果手工啤,酒中帶一點點果香,適合配上肉類飲我同朋友都覺得餐廳對食
連把刀都夠晒特別,似迷你斧頭
朋友就揀咗支熱情果手工啤,酒中帶一點點果香,適合配上肉類飲
我同朋友都覺得餐廳對食物質素有一定要求,認真做再配上好嘅食材,好值得一試,而且價錢絕對唔貴,性價比高,一定會再嚟