2021-05-11
踏足屯門已是半年前的事,今日做完野,就和朋友醫肚先,知道雅都商場Go Go Mall上面有個Food Court就去睇睇,見到呢間馬拉公公主打馬來西亞菜都好啱我,點了兩個餐,檳城褔建蝦麵 $49跟餐加$7配凍怡保白咖啡;另一個餐是檳城白咖哩海鮮滲滲$48跟餐加$7配凍馬拉拉茶。仲個幾特別的墨魚滑釀鳯翼配乾咖哩$20,價錢又幾抵當然試埋喇!呢個檳城褔建蝦麵,睇見餐牌寫明,湯底是用了蝦頭辣椒爆炒再煮,唔怪得入口就感受到濃濃的蝦香味。以黃麵條打底,面層的配料,分別是鮮蝦、魚片、豆卜、豬肉怡保芽菜及半隻蛋,由於我好辣就要重大辣,雖然未算好辣,但算唔錯。鮮蝦都幾鮮甜,爽口,最正是帶點香辣。魚片吸引了辣湯都帶少辣,入口幾腍。大大件豆卜吸引了湯底的精華,好好味,我就幾愛。怡保芽菜雖然唔夠在怡保吃的那麼大條,可能是品種問題,但都爽甜。半隻蛋都有濃濃蝦湯味。檳城白咖哩海鮮滲滲配凍馬拉拉茶,一上枱已聞到香噴噴的白咖喱香,入口仲有椰香味,海鮮中的鮮蝦幾爽口,配埋凍馬拉拉茶呢個配搭都好夾。魚蛋爽口又彈牙。即叫即炸的墨魚滑釀鳯翼配乾咖哩,一口咬落去熱辣辣又超多汁,食完一啖真味後,再加埋附上的乾咖哩,即時變得香辣
鮮蝦都幾鮮甜,爽口,最正是帶點香辣。
魚片吸引了辣湯都帶少辣,入口幾腍。
大大件豆卜吸引了湯底的精華,好好味,我就幾愛。
半隻蛋都有濃濃蝦湯味。
魚蛋爽口又彈牙。
即叫即炸的墨魚滑釀鳯翼配乾咖哩,一口咬落去熱辣辣又超多汁,食完一啖真味後,再加埋附上的乾咖哩,即時變得香辣惹味,還很有馬來亞風味。
凍怡保白咖啡有點微甜,都夠咖啡味,口感不錯;凍馬拉拉茶就幾有茶香,都是有點甜,如果將來有走甜更理想,而且是支裝,飲唔晒都可以拎走,方便。
當吃到差唔多的時候,店主和爸爸來到店內,就和我傾談時,原來店主爸爸是檳城人,這裡的食材、香料及醬料,大部份是由馬來西亞檳城的自家工場,直接送到香港,所以每一款的食品都主打正宗檳城美食,充滿東南亞口味,香辣惹味,最後他們更推介我試檳城風味囉吔 ,試了一口真的愛上,好好味。
這道檳城風味囉吔細盤$32/大盤$52,等如馬拉式沙律,由於是配上時令生果,所以有可能下次吃就不同。今日吃到有番石榴、蘋果、沙葛、油炸鬼及豆卜,配上囉吔醬、花生及芝麻,入口爽甜的水果帶有少辣,那油炸鬼及豆卜沾上了囉吔醬更是超好味,那少少酸的醬汁,甜中帶少辣,口感好特別,真是值得一試。
沾上囉吔醬的沙葛,爽口又帶點香辣。
價錢合理,都算抵食。
馬拉公公 (屯門)
屯門屯門鄉事會路112-140號雅都商場Go Go Mall1樓S69號舖