Eagle & Sparrow Music Cafe📍佐敦文蔚街23號地舖家姐嘅朋友因健康問題,必須控制飲食,因為外食高糖高油,令佢出街食飯嘅機會大大減少,加上香港提供素食、生酮菜單嘅餐廳買少見少,所以每次約佢食飯前我都會做下功課,盡量揀一間適合佢飲食需要,又啱我胃口嘅餐廳。9月尾就到佢生日,我做好research,揀咗一間主打透過音樂同素食連繫社會各界嘅餐廳,希望為佢帶嚟一個開心滿意嘅晚上。我同餐廳約好時間,安排好星期四晚上7點後入座,當晚有駐場歌手Derek為食客帶嚟一首又一首經典金曲,令在場所有人都陶醉萬分。好開心見到唔少年長食客主動同Derek高歌一曲,將氣氛帶到最高峰!有時開心就係咁簡單,小小嘅場地,雖無華麗嘅裝修,但簡約嘅擺設同隨性嘅裝潢、親切和譪嘅店員,足已令人留下深刻印象。喺呢度想多謝店員們友善嘅招待、Derek對演出嘅熱誠、所有食客們嘅投入,種種加埋令我同家姐朋友能好好享受呢晚嘅時光。 💰$120 素蟹寶寶 🍔家姐朋友唔能夠食太多carbs,慶幸餐廳有提供轉生菜包嘅選項,可以唔洗「走包」。我呢個大鄉里都係第一次見到生菜漢堡包,估唔到賣相都唔輸蝕,而且伴有用原個薯仔新鮮
Eagle & Sparrow Music Cafe
📍佐敦文蔚街23號地舖

💰$120
素蟹寶寶 🍔
家姐朋友唔能夠食太多carbs,慶幸餐廳有提供轉生菜包嘅選項,可以唔洗「走包」。我呢個大鄉里都係第一次見到生菜漢堡包,估唔到賣相都唔輸蝕,而且伴有用原個薯仔新鮮製成嘅薯條,唔會炸到過晒龍,咬落去爽爽哋,食到薯仔原有嘅甜味,調味適中自然,非常好食。

我特別鍾意炸素蟹餅,即使用全素材料,都可以還原到蟹肉餅嘅口感同味道,非常驚艷!如果唔想食生菜包,都可以選擇酸種包,相信一定都好好味。

💰$78
烏卒卒 (雜菌黑松露忌廉意粉) 🍝
我就揀咗黑松露忌廉意粉自己食,真係不得不佩服廚師嘅調味,我完全唔覺得自己食緊素食意粉,因為雜菌同洋蔥味道濃香,忌廉亦唔會過量,加上芝士粉同迷迭香等等嘅香料調味後,我敢講完勝多間意粉專門店!

💰$58
巴斯克焦香芝士蛋糕 🍰
甜品方面,我揀咗最愛嘅巴斯克芝士蛋糕,除咗原味芝士口味外,仲有朱古力、咖啡同抹茶口味選擇。蛋糕芝味十足,表層口感焦脆,內層軟綿細密,而且堅持自家製,性價比非常高。

💰$88
生酮純素朱古力撻 🍫
不得不大推一下呢度嘅招牌甜品,生酮純素朱古力撻!話明係生酮,當然無用到麵粉去整啦,以almond flour整成嘅撻皮唔似一般甜品咁肥膩,但亦唔怕十分鬆散,硬度適中,朱古力餡超級香濃,再喺撻面上灑上果仁片,增加口感同層次,家姐朋友表示為滿分之作!

💰$45
藍精靈 (蝶豆花) ☕️
至於飲品,我揀咗一杯非常特別嘅碟豆花latte,湛藍色嘅飲品配上簡單拉花相當精美,以乾蝶豆花圍邊裝飾更顯優雅。味道出奇地香甜,有少少似雲呢拿,口感細滑,值得一試。

💰$68
綠油油奶昔 🥑
家姐朋友揀咗唔落雪糕打出嚟嘅牛油果奶昔,可以見到色澤翠綠,重泡沫感,能完全帶出牛油果嘅香氣,而且可以選擇改用燕麥奶沖製,vegan-friendly!
  • 蟹餅