嚟到呢間唔講都唔知佢係食素嘅餐廳🥦同時佢哋都係一間社企餐廳,店舖雖小,但都應有盡有👍🏼佢亦都係一間Music Cafe,可以話係邊聽住好歌邊用餐,雙重享受🥰؄🪐 大闊佬椰菜花飯飯如其名,相當闊佬🤣皆因佢嘅份量同配料都非常之多😆椰菜花一定唔少得喇,仲有雜菌、羽衣甘藍等等嘅配菜🥬除咗好有口感之外,味道都唔會單調,食到有辛辣嘅味道,後勁都唔惹小㗎🫢但亦因為咁而變得惹味😋§🪐 生酮純素朱古力撻係好飽㗎,但係好想食甜品🫣於是就揀咗個會令你更飽嘅朱古力撻😆因為用咗生酮嘅手法去製作,同我哋平時所食到嘅牛油皮好唔同,咬口會多啲😌朱古力亦都唔會好甜🍫呢個唔怕肥,所以可以盡情大啖食😋§🪐 路邊的(椰)花不要採當你以為佢好寡嘅時候,反而俾到我最大嘅印象👍🏼將切開咗嘅椰菜花拎去炸,成品會有少少似雞球😌嗰種外脆內軟係好特別,味道雖然清淡但一啲都唔乏味,唔知道廚師用咗啲咩方法令到佢好似變咗身咁😋§🪐 純素千層麵千層麵係飽肚之選🤰🏻好喜歡佢嘅層次感,中間每一層都夾住唔同嘅蔬菜🥒麵層似係由熱香餅組成,再加埋芝士🧀一樣可以好邪惡🤤值得一讚嘅係無因為蔬菜嘅水份而令到整個千層麵塌咗,所以呢個位係控制得好好👍🏼؄一方面可以行
嚟到呢間唔講都唔知佢係食素嘅餐廳🥦
同時佢哋都係一間社企餐廳,店舖雖小,但都應有盡有👍🏼
🪐 大闊佬椰菜花飯

飯如其名,相當闊佬🤣皆因佢嘅份量同配料都非常之多😆
但亦因為咁而變得惹味😋
🪐 生酮純素朱古力撻

朱古力亦都唔會好甜🍫呢個唔怕肥,所以可以盡情大啖食😋
🪐 路邊的(椰)花不要採

當你以為佢好寡嘅時候,反而俾到我最大嘅印象👍🏼
將切開咗嘅椰菜花拎去炸,成品會有少少似雞球😌
🪐 純素千層麵

麵層似係由熱香餅組成,再加埋芝士🧀一樣可以好邪惡🤤
؄
一方面可以行善,另一方面就推行健康素食💪🏼
創辦人開心,客人同樣都捧住個肚走🤰🏻
🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼8️⃣🌟
2024-10-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
朋友建議來到位於佐敦一間素食煮意餐廳食晚餐,因餐廳每晚的7點至9點半,都會請來不同的註場歌手自彈自唱,在這裡用餐相當好氣氛。同時,餐廳會巧妙地選用各種的食材打造有不同效果的多國菜,令我對素食煮意更添了一份興趣。🎸👭🍽️☺️✨ Chrysanthemum ($50),朋友比較注重養生,就選了菊花茶,整壺菊花茶都選用大大朵的菊花,沖泡出來充滿花香,同時也是清熱良品。🌼🫖✨ With or without you ($65),是一杯很有特色的朱古力飲品,而且都幾重身,朱古力奶、朱古力醬、杏仁片、奶油,再加上濃度高的黑朱古力,打造成一杯金沙特飲,真是令人感覺很回味。🍫🍹✨ Salmon fish tatar 3.0($88),濃滑軟身的牛油果上舖了一層用蒟弱製的三文魚,加上了車厘茄、青瓜、橄欖等新鮮的蔬果,以酸甜黑醋汁作為點,是很開胃的前菜。🥑🐟✨ Dance Monkey($130),美式的竹碳漢堡見得多,但夾著候頭菇都是第一次見,竹碳漢堡夾著生菜、厚身多汁候頭菇,菇汁超級濃味,質感很軟熟,還有一塊素肉扒,味道似仿豬扒,這個配搭很新穎。漢堡長身似是一隻拖鞋,所以也可以稱為「拖鞋包」。周邊的薯角是

Chrysanthemum

With or without you

Salmon fish tatar 3.0

Dance Monkey

✨ Dance Monkey($130),美式的竹碳漢堡見得多,但夾著候頭菇都是第一次見,竹碳漢堡夾著生菜、厚身多汁候頭菇,菇汁超級濃味,質感很軟熟,還有一塊素肉扒,味道似仿豬扒,這個配搭很新穎。漢堡長身似是一隻拖鞋,所以也可以稱為「拖鞋包」。周邊的薯角是用新鮮薯仔製成,整份漢堡都幾飽肚。🍔🍄‍🟫
Vegan Stirfry

✨ Vegan Stirfry($98),大闊佬椰菜花飯,以粒粒椰菜花代替飯,再加上蛋白、素肉碎、香菇、洋蔥、紫洋蔥,加了一些泰式的青椒一齊炒,令椰菜花入口更香口,帶有辛辣的味道。吃起上來口感似泰式生菜包的餡料,好惹味。🥦🌶️🔥
Baked cheesecake

✨ Set fire to the rain sizzling brownie($88),布朗尼放在鐵板上,焗至熱辣辣,朱古力都很重,又唔會好甜,上面放的冰凍的雲尼拿雪糕,那種冷熱交融的感覺,真是令人回味。🍰🍫🍨

✨ Baked cheesecake($58),餐廳自家製的巴斯克蛋糕不論是奶味和芝士味道都夠哂濃滑,每一口都很順滑,食完再食返片無花果清一下口腔的濃味,為今餐劃上完美的句號,真是很滿足。🧀🍰🤩
$330 (Dinner)
Chrysanthemum
With or without you
Salmon fish tatar 3.0
Dance Monkey
Vegan Stirfry
Baked cheesecake
2024-09-27 553 views
♻️今日同瑪姬皇后來到位於佐敦近柯士甸附近的一間社企音樂餐廳《我行我素》見面,食個late lunch or tea。📌《我行我素》餐廳以音樂同素食結合,提倡環保生活意念同生酮飲食的健康文化。📌午餐menu有沙律🥗、意粉🍝、漢堡🍔同墨西哥卷🌯等等,價錢大概$78-$120,包含黑啡一杯或飲品$45或以下加$20,都幾抵食。甜蜜蜜洋蔥醬爆芝士漢堡手工薯條,$120估唔到好大一碟,好大一個漢堡,薯條份量都好多。以素菜為主題,漢堡排都係素肉,食落口感像真度好高,好有肉質感,漢堡包入面放滿了一大堆炒熟的紫色洋蔥絲🧅,炒熟後甜味突出唔會攻鼻,難怪叫甜蜜蜜洋蔥!麵面質感軟熟,有塗上芝士醬,成個素食漢堡仿真度都幾高。伴碟係一大堆手工薯條,份量多到好似主菜咁,再驚喜的係薯條係大大個薯仔手工切出黎的大大條粗薯條🍟,食落完全係食緊薯仔咁🥔,真係好抵食!墨西哥辣辣Biibala卷,$78墨西哥卷都係超大一份,以素菜為主題,入面放滿了蔬菜材料,包括紅豆🫘、鷹嘴豆、菇🍄、洋蔥🧅、生菜🥬、青椒🫑同紅蘿蔔🥕,真係塞到滿滿的,係滿瀉出黎,塊墨西哥包皮根本包唔哂,認真係大件夾抵食!味道有少少辣,好多蔬菜感覺纖維好高,墨西
甜蜜蜜洋蔥醬爆芝士漢堡手工薯條,$120
估唔到好大一碟,好大一個漢堡,薯條份量都好多。
墨西哥辣辣Biibala卷
墨西哥辣辣Biibala卷,$78
墨西哥卷都係超大一份,以素菜為主題,入面放滿了蔬菜材料,包括紅豆🫘、鷹嘴豆、菇🍄、洋蔥🧅、生菜🥬、青椒🫑同紅蘿蔔🥕,真係塞到滿滿的,係滿瀉出黎,塊墨西哥包皮根本包唔哂,認真係大件夾抵食!味道有少少辣,好多蔬菜感覺纖維好高,墨西哥包皮又好薄,成份墨西哥卷做得幾有質素!
芝士巴斯克焦香芝士蛋糕
芝士巴斯克焦香芝士蛋糕,$58
有朱古力🍫、咖啡☕️同抹茶口味,抹茶熊當然會點選抹茶口味!
一件蛋糕切出的1/8件都幾大件,以生酮方法做出來,幾重抹茶味又唔甜,相信用上杏仁粉做出生酮效果,絕對減肥人士大恩物!想encore多件都唔怕肥喇😆!
紅唇烈焰
紅唇烈焰,$68
用上酒杯裝的雜莓乳酪,感覺高檔次左🔝!又一生酮產物,相信用上杏仁奶打成,雜莓味🫐唔覺好重,質感幾濃稠,飲落都真材實料!
黑咖啡
黑咖啡,跟午餐
濃濃的黑咖啡配上各款美食,飲落即刻醒神哂!
📌香港地,寸金尺土,《我行我素》社企餐廳更加少之有少,咁有心有力推行素食、生酮的飲食文化再配合音樂元素,真係要大大力支持💪🏻!
2024-09-20
$160 (Tea)
墨西哥辣辣Biibala卷
芝士巴斯克焦香芝士蛋糕
黑咖啡
2024-09-24 441 views
剛睇完一位茹素YouTuber介紹呢間cafe的短片,估唔到咁快有機會一試。先電話訂位,但當我同朋友周末下午茶時間嚟到,其實冇乜客。餐廳係music cafe,裝修佈置striking,但坐落靜靜地食嘢時,又覺得佢比文青cafe更舒服、清靜(可能係食客唔多而且侍應非常安靜,唔會圍埋吹水)~Plant based delux:呢款all day breakfast有心思,食材多元、豐富;雜菌鷹嘴豆、薑黃椰菜花,自家製薯餅等都係all day breakfast較少見而有特色的食物。牛油果份量足,質素ok;菇同雜豆可能白烚,冇調味,清清地冇乜負擔;薯餅香口;沙律菜新鮮,配黑醋幾好食;黑炭麵包細細件,有2件,因為食物份量多,所以外帶咗洋蔥素肉漢堡:勁大份,自家製薯條係將薯仔直接切成長條,製作用心;朋友讚素漢堡好食,洋蔥炒到帶有焦香甜味。奈何份量大,一般女仔應該食唔曬(尤其我哋要留肚食甜品)Espresso tonic:第一次飲,剛上檯時帶氣,咖啡係fruity;攤凍咗似飲冇氣可樂,幾特別,比起奶啡冇咁漏。我唔知道espresso tonic加咗糖,口味上唔太啱我薑黃麥麥奶:朋友走糖,應該冇原

Plant-based deluxe

洋蔥素肉漢堡

((前)(跟餐)Espresso tonic

薑黃麥麥奶:朋友走糖,應該冇原味咁好飲。飲品呈淡黃色,presentation幾靚
(跟餐)薑黃燕麥奶

抹茶巴斯克芝士蛋糕:價錢以堂食而言可接受,份量亦可以;味道好好,抹茶味濃,碟上亦留有抹茶粉;蛋糕唔會過甜/太苦,碟上有清淡忌廉,配合蛋糕食幾清新,非常推薦!
抹茶巴斯克芝士蛋糕

Brownie:以素brownie (定生酮?)嚟講幾好食,有朱古力的微苦,唔甜;雖然食唔到合桃碎,但食得出合桃味;我鐘意佢的溫度同presentation,鐵板上,熱辣辣!只有一樣麻麻地,就係用餐當日冇雪糕(扣番$30),我唔確定原本係咪有呢個配搭,就係會喺brownie表面淋上份量頗多的greek yogurt;由於蛋糕熱辣辣,greek yogurt加咗上去變得溫舌,唔討好,而且酸,配本身唔甜的brownie,都幾唔夾(雖然我鐘意食greek yogurt),佢配番抹茶巴斯克芝士蛋糕側邊的清淡忌廉會好啲
Brownie

整體而言,Cafe環境清靜,侍應服務唔錯;價錢方面,主食價格合理,甚至比其他同類cafe平,但甜品有少少貴,原本我哋想點芝麻撻,好似$88/$/98,加埋雪糕就$118/128,最後因為售罄而點唔到,但見隔離檯點咗,件撻都幾細~
2024-09-21
$190 (Tea)
Plant-based deluxe
洋蔥素肉漢堡
抹茶巴斯克芝士蛋糕
Brownie
2024-09-23 379 views
「我行我素」一間fusion素食+生酮菜單嘅Music Cafe🎼。社企營運,讓不同文化背景嘅人,都得到就業同培訓☕️,值得支持。「我行我素音樂餐廳」周不時有現場音樂表演🎤🎹🎶,比機會想表演音樂嘅人 嚟到台前發揮自己所長🎼🥁🎷🎺🎻Vegan Poker Face Bowl夏蕙姨波奇飯飯$7️⃣8️⃣蒟蒻三文魚🍣幾可亂真,食落好正,配上色彩繽紛新鮮蔬菜,青瓜絲🥒、紅蘿蔔絲🥕、紫椰菜絲、毛豆🫛、藜麥同紅米飯,口感豐富又飽肚。唔怪得夏蕙姨加持😆🥰Keto All Day Breakfast生酮全日早安$1️⃣3️⃣8️⃣溫泉蛋、牛油果🥑、車厘茄🍅、炒蘑菇🍄‍🟫沙律菜🥬、薑黃炒椰菜花、乳酪、生酮窩夫🧇,配楓糖漿讓人感受到滿滿的幸福感。紅粉佳人$4️⃣5️⃣紅菜頭牛奶🥛,顏色鮮豔,既有甜味又帶點土壤的香氣。Moulin rouge (Mixed Berries)紅唇烈焰$6️⃣8️⃣牛油果🥑與酸甜雜莓🫐打成smoothies,健康滿滿。Set Fire to the Rain sizzling Brownie冰火朱古力布朗$8️⃣8️⃣生酮朱古力Brownie用椰子粉做,帶點椰子味同濃厚的巧克力味道。(當日雪糕賣晒,用乳酪代替)

Vegan Poker Face Bowl
夏蕙姨波奇飯飯$7️⃣8️⃣

Keto All Day Breakfast
生酮全日早安$1️⃣3️⃣8️⃣

紅粉佳人$4️⃣5️⃣
紅菜頭牛奶🥛,顏色鮮豔,既有甜味又帶點土壤的香氣。

Moulin rouge (Mixed Berries)
紅唇烈焰$6️⃣8️⃣
牛油果🥑與酸甜雜莓🫐打成smoothies,健康滿滿。

冰火朱古力布朗$8️⃣8️⃣
主要提供fusion 素食➕生酮菜單, 佢哋亦證明咗素食同生酮菜式都可以好好食㗎😋!佢哋仲係一間社企餐廳🍴, 推動多元共融理念, 為唔同背景嘅人士提供就業機會同專業培訓, 真係好欣賞佢哋嘅營運理念, 真心值得支持同respect🫡 逢星期四至日晚 7pm-9pm, 現場會有音樂表演🎤, 讓音樂人增加舞台經驗, 成個氣氛好chill!𓌈⸝⸝ 牛油果三文魚炭黑拖鞋包拖鞋包好鬆軟, 素三文魚刺身由蒟蒻製成, 質地Q彈滑順, 牛油果好軟滑🥑, 成個組合好夾!旁邊嘅薯角係用新鮮薯仔製成🥔𓌈⸝⸝ 花花宇宙西蘭花🥦、椰菜花扒又厚又大件!椰菜花表面呈金黃色, 帶有微微焦香, 底下配上松露汁, 個松露味恰到好處, 唔會話好heavy!旁邊啲伴菜蘸松露汁都好好味😋!𓌈⸝⸝ 三文魚他他由牛油果🥑、素三文魚刺身組成, 上面嘅沙律菜夠新鮮𓌈⸝⸝ 自家製生酮純素黑芝麻撻純素(無蛋奶)🌱、無麩質成份、無精製糖, 適合生酮飲食人士!撻皮鬆脆, 裏面係黑芝麻餡, 有啲似黑芝麻湯圓咁有沙沙嘅口感, 黑芝麻味好濃郁🖤🧉Mixed Berries Avocado Shake、Choco Avocado Shake兩款主要以牛

𓌈⸝⸝ 牛油果三文魚炭黑拖鞋包

𓌈⸝⸝ 花花宇宙

𓌈⸝⸝ 三文魚他他
由牛油果🥑、素三文魚刺身組成, 上面嘅沙律菜夠新鮮

𓌈⸝⸝ 自家製生酮純素黑芝麻撻

兩款主要以牛油果同奶打成, 再加入雜莓/朱古力粉, 以羅漢果糖帶出甜味, 口感好creamy~ Vegan嘅朋友可以轉為燕麥奶㗎!
2024-11-09
$290 (Dinner)
  • 生酮純素黑芝麻撻
2024-11-07 11 views
朋友喜歡素食,帶我到了一間位於佐敦與柯士甸道交界嘅小店。「我行我素」 ,主打素食同生酮飲食,餐廳面積不大,亦非走華麗裝修嘅路線。但氣氛懷舊cozy,星期五六日晚上更有liveband 🥁🎸現場音樂表演,通過音樂聯繫志同道合的朋友,有誠意,有理念,值得支持💪!餐廳食物選擇不少,Lunch Set 包黑啡/茶一杯, 或飲品$45或以下 +$20。 加$10更可享餐湯或沙律。純素全日早餐 $118健康豐富,感覺食到食物嘅原材料 :牛油果、鷹嘴豆、薑黃椰菜花,自家製薯餅、黑醋藜麥沙律、素炭黑包等,食材新鮮,卡路里零負擔!秋天的童話漢堡配手工薯條 $98素漢堡包配料獨特,因時而食:充滿醬汁的紫洋葱,配上秋梨和蔬菜,juicy 得來又感受到秋天的清爽,難怪取名「秋天的童話」🍁巴斯克焦香芝士蛋糕 $58芝士蛋糕芝士味不算太濃,但質感細密綿滑。”Crossroad“ 文成文蔚 轉角 遇到愛 $78以金色小碟盛載,飲品以熱情果和檸檬為基底,倒入蝶豆花後,慢慢變為紫色,既浪漫又充滿儀式感!Chan Chan Mojito $78麻煩給我的愛人來一杯Mojito薄荷 + rum, 好refresh, 配手
朋友喜歡素食,帶我到了一間位於佐敦與柯士甸道交界嘅小店。

純素全日早餐 $118

秋天的童話漢堡配手工薯條 $98

巴斯克焦香芝士蛋糕 $58

芝士蛋糕芝士味不算太濃,但質感細密綿滑。

”Crossroad“ 文成文蔚 轉角 遇到愛 $78

Chan Chan Mojito $78
麻煩給我的愛人來一杯Mojito

薄荷 + rum, 好refresh, 配手工薯條同吃更感清新。

MONICA - Cherry Bomb $55
櫻桃小丸子果汁

櫻桃果汁顏色漂亮,味道甜厚。

Type of Meal
Lunch
  • 巴斯克芝士蛋糕
2024-11-03 29 views
呢間小店係一間Fusion素食嘅音樂Cafe,提倡健康生酮飲食,位於佐敦同柯士甸交界,附近都有好多唔同類型嘅餐廳。佢屬於社企營運,俾機會唔同背景嘅人就業培訓,而且佢定期仲會派飯俾社區有需要嘅人,值得支持!周不時佢地都仲會有現場音樂表演,裝修同氣氛都唔錯🎶適逢Halloween period,餐廳有Halloween set dinner 🎃 值得一讚嘅係佢啲素食你都會覺得有食緊肉嘅感覺!荔枝藍莓合桃車厘茄沙律,簡單嘅一個組合幾清新,荔枝同藍莓整成兩者血眼creative,加左合桃令到口感更好紫粟米脆片配紅卜卜沾醬,粟米脆片本身冇咩味,但個沾醬好濃,仲夾住啲素肉粒,咁樣食都幾有口感同惹味南瓜濃湯不過不失,都Creamy主菜就有炸肉條杏仁片紅菜頭茄蓉意粉,同漢堡配手工薯條,用咗紅色同黑色為主襯返萬聖節。佢嘅炸肉條真係整得幾似真肉,撈埋蕃茄醬酸酸地,至於漢堡用黑色包皮,有煎素肉、炸素肉仲有炸脆片同炸豆,裏面夾住啲炸物令到個口感幾好甜品係爆炸糖忌廉咖啡朱古力Brownie,旁邊放咗杯咖啡比你倒上去個甜品度,倒上去嘅時候啲爆炸糖會發出吱吱嘅聲響,食落都幾得意,咖啡嘅苦澀味混合咗爆炸糖同朱古力Br

南瓜濃湯不過不失,都Creamy
甜品係爆炸糖忌廉咖啡朱古力Brownie,旁邊放咗杯咖啡比你倒上去個甜品度,倒上去嘅時候啲爆炸糖會發出吱吱嘅聲響,食落都幾得意,咖啡嘅苦澀味混合咗爆炸糖同朱古力Brownie嘅甜味,呢個配搭都幾襯。

至於特飲係有人喜歡籃,係果汁梳打都幾refreshing
整體嚟講都係一間有心嘅小店,而且仲有音樂表演同派飯回饋社會,值得支持吓
Liveband music 和純素料理的創意與風味🌱食物都有唔少選擇,意粉、漢堡🍔、小食等等。鐘意西式料理同素食嘅朋友可以一試~份量超巨型的猴頭菇拖鞋包, 黑色外型的拖鞋包外皮酥脆,內餡有猴頭菇🍄、新漢堡肉同埋生菜,配上輕盈的調味醬汁,口感幾豐富,旁邊仲有炸薯角🥔番茄意粉上的魷魚圈口感食落似魚蛋,幾彈牙,配上菇類同三色椒,酸甜的番茄醬汁帶少少香辣味幾過癮🍅純素魚兒他他薩拉色彩繽紛,帶有清新的感覺。牛油果醬上有模仿三文魚的粒粒,口感似jelly。加上清脆的小番茄,好refreshing 。純素食新炸魚柳外酥內嫩,魚柳口感都有點似真魚柳~搭配金黃的厚切薯條,非常飽足。另外飲品就有咖啡、果汁🍹等猴頭菇拖鞋包 $130火辣純素魷魚圈番茄意粉 $88純素魚兒他他薩拉 $88純素食新炸魚柳配薯條 $68Latte $40 Espresso Tonic $45

猴頭菇拖鞋包 $130
火辣純素魷魚圈番茄意粉 $88
純素魚兒他他薩拉 $88
純素食新炸魚柳配薯條 $68
Latte $40
Espresso Tonic $45
猴頭菇拖鞋包(HK$130)漢堡扒係用冬菇豆類紅菜頭做成,食落口感超好,同真漢堡扒口感好似😍夏威夷波奇飯飯(HK$78)三文魚係用蒟蒻整,口感唔錯,另外配Mix好左既日式醬油同Wasabi,零違和感甜品分別點左生酮朱古力曲奇同朱古力撻~外皮口感鬆化軟糯~通常做生酮飲食既餐廳,食物價錢一般都比正常餐廳價格高d, 不過我就覺得佢d 價錢唔算太貴,性價比幾好~食物味道唔錯得黎又有live band 聽🎵🎶
猴頭菇拖鞋包(HK$130)

夏威夷波奇飯飯(HK$78)

甜品分別點左生酮朱古力曲奇同朱古力撻~外皮口感鬆化軟糯~

朋友約食生日飯,我哋今次揀咗「我行我素音樂餐廳」,呢度係以音樂同素食結合,提倡環保生活意念同生酮飲食的健康文化。專門提供fusion素食&生酮菜單嘅Music Cafe😆呢度透過社企營運模式去營造一個多元共融之境🌳讓不同文化背景嘅人(eg.少數族裔、青年等)都獲得就業機會同埋一啲專業培訓☕️。「我行我素音樂餐廳」周不時有現場音樂表演🎤🎹🎶,比機會想表演音樂嘅人 嚟到台前發揮自己所長🥁💯社企餐廳更加少之有少,咁有心有力推行素食、生酮的飲食文化再配合音樂元素,真係要大力啲支持💪🏻🩷入到去雖然面積唔太大,但餐廳裝修佈置striking,坐得都舒服,除咗可享受餐點之餘,還有音樂表演,充滿歡樂氛圍🥰餐牌內食品名稱搞笑有創意,令人記憶深刻🤣-魚兒他他薩拉3.0呢個沙律係以牛油果泥為基底,好香滑,加上素三文魚塊,碟邊點綴著色彩繽紛的配菜,小番茄、橄欖及無花果片,口感層次豐富,賣相吸睛,打卡好靚😍-豪大大茄茄子炸茄子外皮酥脆,內裡柔軟多汁,沾上伴碟的黑醋醬汁入口,增添了一絲酸甜口感😋-生酮雜菜千層麵呢個千層面同坊間有咩分別?呢度嘅千層面係生酮配方,所以不含高糖及碳水化合物,配合上翠肉瓜、茄子🍆等蔬菜材料

餐牌內食品名稱搞笑有創意,令人記憶深刻🤣

-魚兒他他薩拉3.0

-豪大大茄茄子

-生酮雜菜千層麵
呢個千層面同坊間有咩分別?呢度嘅千層面係生酮配方,所以不含高糖及碳水化合物,配合上翠肉瓜、茄子🍆等蔬菜材料,可以睇得出很有心思配搭,生酮人士黎到不妨試吓👍🏻

-墨西哥辣辣Biibala卷
墨西哥卷都係超大一份,以素菜為主題,入面放滿了蔬菜材料,包括紅豆🫘、鷹嘴豆、菇🍄生菜🥬、青椒🫑…真係塞到滿滿,係滿瀉出黎,味道有少少辣但又好清新,鐘意食辣嘅朋友一定要試,墨西哥包皮薄,成份墨西哥卷做得幾有質素,係我超鍾意嘅一款菜式,絕對係我必點之物😋

-金莎特飲
濃郁嘅朱古力味道在口中融化,讓人每一口都感到朱古力嘅幸福,味道唔會好甜好漏🥰

-冰火朱古力布朗雪糕
朱古力布朗好香濃,同平時食開嘅朱古力甜品差好遠,唔會超甜,而個雪糕係雲呢拿籽雪糕,加埋無花果乾好好味🤤(當日因為慶祝生日,所以餐廳安排咗甜品寫字✍️除此之外歌手同其他客人一齊唱生日歌比我聽,同我一齊慶祝🥳真係好開心好sweet💖)

同時因為餐廳係以素食&生酮食品為主,所以食品飲品不含高糖及碳水化合物,就算食完飲完都唔會有罪惡感🙈🤣

Ps:餐廳星期四至日都有現場音樂表演,提供機會予本地音樂人🎵

📍𝐄𝐚𝐠𝐥𝐞 & 𝐒𝐩𝐚𝐫𝐫𝐨𝐰 𝐌𝐮𝐬𝐢𝐜 𝐂𝐚𝐟𝐞
地址:佐敦文蔚街23號地舖

#佐敦 #柯士甸 #我行我素 #社企餐廳 #融合素食 #素食 #音樂cafe #生酮飲食 #咖啡 #雞尾酒 #特製拿鐵 #alldaybreakfast #keto #vegan
2024-10-17
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
  • 墨西哥辣辣Biibala卷
  • 金莎特飲
  • 魚兒他他薩拉3.0
餐廳名字十分特別,叫「我行我素」,是一間社企音樂餐廳🎤🎹,提倡生酮及素食的健康飲食文化,而且每道菜式的名字都十分特別,很有心思餐廳星期四至日都有現場音樂表演,提供機會予本地音樂人,可算是佐敦的hidden gem,當天周日都全場爆滿 (溫馨提示:位置較少,建議先預約)純素新炸魚柳配薯條 $68新魚柳炸到金黃酥脆,口感和味道都接近真魚柳,口感較紮實,配上自家黑松露醬,推薦~薯條是原個薯仔切開炸的粗薯條,味道香口發你個財泰式生菜包 $78參照了泰式生菜包🇹🇭用了充滿豬肉口感的新豬肉,加入洋葱、檸檬葉、薄荷葉爆香一齊炒,再配羽衣甘藍醬及泰式香料,香氣突出又惹味,夾生菜食用,飽肚又健康大眾踩單車郊野上(鮮牛油果溫泉蛋忌廉意粉) $78意粉份量很多,麵質爽彈,creamy而不膩,搭配半流心的蛋黃拌勻吃用,蛋香濃郁,帶點牛油果的淡香味,整體味道偏清淡Crossroad轉角遇到愛 $78即是熱情果蝶豆花檸檬汁,以熱情果和檸檬為基底,倒入蝶豆花後可轉變顏色,味道酸甜,口感清新,打卡一流紅唇烈焰$68健康的甜品,以牛油果代替雪糕,與酸甜的雜莓打成奶昔,既清爽又滿足婆你呀摩$78以Tequila和青檸汁調

純素新炸魚柳配薯條 $68
薯條是原個薯仔切開炸的粗薯條,味道香口

發你個財泰式生菜包 $78

大眾踩單車郊野上(鮮牛油果溫泉蛋忌廉意粉) $78

Crossroad轉角遇到愛 $78

紅唇烈焰$68

婆你呀摩$78
以Tequila和青檸汁調製的雞尾酒,酒味較淡,酸甜平衡,清新爽口

Draft Beer Asahi $58
坐著聽音樂,配上啤酒剛好

-總體評分-
環境:7/10
食物:7.5/10
服務:8.5/10
抵食:8.5/10

Eagle & Sparrow Music Café
📍佐敦文蔚街23號地舖
牛肝菌湯湯底使用新鮮的牛肝菌,味道醇厚,帶有淡淡的泥土芬芳,湯的質地絲滑,每一口都令人滿足,並且搭配的香草點綴,讓整道湯品的風味更加豐富,既是開胃的前菜😀烏卒卒松露意大利粉意大利粉的口感彈牙,與松露的香氣相互輝映,讓人一試成主顧。黑松露的濃郁風味在每一口中綻放,讓整道菜品充滿層次感。當搭配上細緻的橄欖油與香料時😀闊佬炒椰菜花飯一道充滿健康感的選擇。椰菜花被切碎後與米飯混合,形成了獨特的顆粒感,口感清新。這道菜的調味恰到好處,既保留了蔬菜的原汁原味,又增添了香氣。每一口飯都透露出健康與美味的完美平衡,讓人感受到素食的簡單與純粹☺️檸一檸芝士蛋糕蛋糕的質地輕盈,檸檬的清新香氣讓人精神為之一振。每一口都是對味蕾的極致享受,既不過於甜膩,卻又能滿足甜品愛好者的渴望😀布朗尼濃郁的巧克力味道在口中融化,搭配上柔軟的質地,讓人每一口都感到幸福。這道布朗尼不僅是巧克力愛好者的夢想😀每一道菜都充滿了驚喜與美味。合理的價格和高品質的料理,使這裡成為韓式料。創意十足又美味的素食好去處🤩🥳@eagle_sparrow_music_cafe, mention Eagle & Sparrow Music Cafe
牛肝菌湯

烏卒卒松露意大利粉

闊佬炒椰菜花飯

檸一檸芝士蛋糕

布朗尼

2024-10-14 109 views
筆者相約朋友在佐敦渡船角文蔚街23號的 我行我素音樂餐廳 (Eagle & Sparrow Music Cafe)吃晚飯。這是一間相當有特色的素食餐廳,餐廳內會不定期有歌手來演唱。當晚的歌手十分擅長Beyond的歌曲,因此筆者和朋友點了「海闊天空」。當晚,餐廳的侍應是聽障人士,所以點餐時,主要用餐牌和紙筆溝通。侍應的態度熱心又有禮,服務態度相當不錯。不過餐廳的上菜速度不算十分快速,食客們可能要稍為注意這一點。。📌超級小黑咪 (蒜香菇菇 )- $58Stuffed Mushroom朋友對這款前菜讚不絕口,這是一款意大利風前菜,焗芝士釀蘑菇,再配上青醬和牛肝菌醬。蘑菇仍然能保持適當的水分,口感濕潤。蘑菇底下是淮山蓉,感覺清新。。📌夏威夷純素波奇飯 - $78Vegan Poker Face Bowl這款波奇飯有夏蕙姨加持,頗為有趣。以蒟蒻製成的三文魚,無添加防腐劑及抗生素,點少許特製胡麻醬汁同吃,感覺真的有點像真實的三文魚刺身。配上彩色新鮮蔬菜(青瓜、紫椰菜、紫洋蔥、紅蘿蔔、大豌豆、車厘茄)、藜麥及紅米飯,感覺飽肚又健康。波奇飯份量十足,男士也夠吃。。📌甜蜜蜜洋蔥醬爆芝士漢堡 - $135

📌超級小黑咪 (蒜香菇菇 )- $58
Stuffed Mushroom

📌夏威夷純素波奇飯 - $78
Vegan Poker Face Bowl
這款波奇飯有夏蕙姨加持,頗為有趣。

📌甜蜜蜜洋蔥醬爆芝士漢堡 - $135
Onion Stuffed Cheese Burger

這款漢堡是餐廳其中一款招牌菜,筆者也吃得津津有味。漢堡即點即製,新鮮熱辣。竹炭包質感鬆軟,紫洋蔥熟度剛剛好,不會過生。

素肉漢堡扒厚度十足,質感和味道與牛肉漢堡扒頗為相似。

薯條是用原個薯仔切條而成,而且採用氣炸方式去烹煮,更為健康。

茄汁(Tomato Sauce) 也是餐廳用新鮮蕃茄自家製作的,味道天然又清新。筆者也能感受到大廚對菜式的專注和用心。

包類可選擇原味竹炭漢堡(Original)、生菜包 (Keto)、酸種包 (Sourdough),頗為多選擇。

📌是日精選蛋糕 - $58
Monthly Special Cakes
生酮純素黑芝麻嘩嘩撻

黑芝麻味道天然濃郁,黑芝麻Cream的質感相對較為Raw,更能感受到黑芝麻本身的質感。餅底也是手工製作的,比機器做的餅底更為鬆化、更為有人情味。

📌綠油油奶昔 - $68 (左面,高腳杯)
Besame Mucho Avocado Milk Shake

飲品的主要食材為羽衣甘藍及牛油果,整體味道清爽。這款飲品想對濃稠,感覺頗為飽肚。

📌櫻桃小丸子果汁 - $55
MONICA - Cherry Bomb

輕輕呷一口,櫻桃味頗為出眾。這款飲品是有氣的,感覺更加冰爽醒神,適合一邊享用飲品,一邊沉醉在live music中。

Eagle & Sparrow Music Cafe
📍佐敦文蔚街23號地舖
📍G/F, 23 Man Wai Street, Jordan

2024-09-26
$220 (Dinner)
  • 甜蜜蜜洋蔥醬爆芝士漢堡
2024-10-13 123 views
老闆是素食者, 同時恩緣巧合之下開了這間社企素食餐廳, 不單單可以幫人, 還可以宣揚音樂, 所以餐廳裡面有個小型live band台。 只於星期5, 6和日才有live band, 時間由7點至9點, 相信小鋪氣氛一定不錯 😌 可惜我今晚是平日, 沒有感受到。神秘墨西哥卷 $98首先要講一聲個墨西哥卷入面有幾條冇經處理過既芫荽 🤯 我一咬就將咁多條放晒入口, 個衝擊大到癲左, 其實本身啲豆蓉都好濃味, 只係芫荽既霸道係冇辦法形容, 就算入面有青瓜粒都已經唔係乜野問題 🫠 個卷皮稍微厚左少少, 薯條雖然淋左少少但味道唔錯。雜菌女人花泡飯 $98用椰菜花粒代替飯, 當然有唔少唔同類型既菇菌, 啲菇菌似乎先煎過再加入“泡飯”入面, 少少香口 😙 另外還有羽衣甘藍, 何解最近經常吃到這種蔬菜, 其實它的口感又硬味道跟薄河葉類同, 完全不是我喜歡的食物 🙃 湯就是很簡單的菜湯, 喝得到很健康的味道 😆 朋友蠻喜這個"泡飯”, 覺得比吃沙律好 😗超級小黑咪蒜香菇菇 $58在菇裡釀了青醬跟蒜, 再加了芝士一起焗, 可能我不是立刻吃, 進食時發現已經變了一塊芝士皮, 雖然如此焗過的芝士怎樣也不太差 🤭

神秘墨西哥卷 $98
雜菌女人花泡飯 $98

超級小黑咪蒜香菇菇 $58
在菇裡釀了青醬跟蒜, 再加了芝士一起焗, 可能我不是立刻吃, 進食時發現已經變了一塊芝士皮, 雖然如此焗過的芝士怎樣也不太差 🤭 最底有淮山蓉, 吃下去沒什麼味道, 另外有蕃茄仔, 提子和黑醋拌碟, 擺盤很美。
每月精選蛋糕 $58
這個月是藍莓味蛋糕, 第一個口感有種粉蓉的感覺, 有點像吃紫薯的口感, 餅底是威化餅, 味道非常明顯 🤓 整個蛋糕不會太甜, 不過口感上我比較喜歡紮實一點。由黑芝麻撻到巴斯克蛋糕再轉到這款蛋糕, 真的有點無奈 😅
每月精選蛋糕
我認為一間這麼有意義的小店, 應該要多多支持, 開業快將1年, 定期會有派飯活動, 真係太有意義 🥹 餐廳服務很好, 唯一一個問題就是我點了好幾樣食物全部都售罄, 是不是太好生意嗎?
雜菌女人花泡飯
2024-10-03
$200 (Dinner)
雜菌女人花泡飯