2019-09-05
近來心情沈重複雜,想好好靜思,整理思緒,所以同K先生去香港後花園西貢走走,吹下海風散下心。K先生都事前找到了呢間新開的日式餐廳,所以我地今日就可以輕鬆一下,過慢活的日子。和WA-Theatre 就在白沙灣碼頭旁新開的酒店中,THE PIER係一間好精緻的酒店,在海邊環境好舒服。入到去餐廳明亮整潔,真的好像身處日本。好美的餐桌紙環境寧靜怡人我地坐了BAR枱,因為K先生喜歡看海,可以邊食邊休息看天與海。是次我們點了2個午餐,有不同的主食,但其他的都一樣。先上野菜沙律,用微酸和風汁配新鮮野菜的開胃小食,好FRESH而且蕃茄切薄片,刀工一流。之後有前菜,是京都南瓜,好香而且質地煮的剛剛好,甜味有D肉栗子,吃完真的齒頰留香。坐BAR枱的另一好處是可以見到廚師的工作,廚房是開放式,好乾淨企理,一邊等一邊聞到燒烤燼上有香味飄來,好肚餓呢~!終於等到主食了,我食既係鰻丼,好大件鰻魚而且好香。主廚親自介紹特別的燒烤方法,可以令汁留在魚內,不會令白飯太多汁。加上米飯好好味,可以感覺到好軟但又係一粒粒的,口感好多層次好特別。K先生點的就是醬燒北海道夢之大地黑豚腩片丼,同樣燒得好香,而且肉片厚薄剛好,醬汁平均
入到去餐廳明亮整潔,真的好像身處日本。
好美的餐桌紙
環境寧靜怡人
野菜沙律
鰻丼
醬燒北海道夢之大地黑豚腩片丼
味噌汁同樣好足料,我最愛那個豆腐,好香豆味呢。另外漬物都是好高質,有3款唔同風味既醃菜,真係每一個食物都好用心去做。而且主廚都有分享佢既創作心得,好佩服佢一直在香港學師而且讚研新的菜式,而且做得出色。
味噌汁
最後有自家製的甜點雪糕,是用原粒咖啡豆做的,好有口感,而且濃郁香港,唔係一般普通的雪糕。
好似藝術品咁靚
自家製的甜點雪糕
好感謝K先生的安排,可以在緊張不安的日子中鬆一下,呢個地方真係值得推介俾朋友,好期待下次再安排時間來試下晚餐呢。