2017-09-20 182 views
香港既夏天非常悶熱,想食餐開胃泰國菜刺激一下味蕾,朋友就帶我黎食倪姐,座位幾闊落,坐得舒服,落左單好快就有野食!椰汁紅毛丹冰,平時無論新鮮定罐頭都好少食紅毛丹,原來好厚肉架,仲有6,7粒咁多,非常有誠意!泰式鹵水豬船河,本來以為只係平平無奇既河粉,但個湯底超好味!好濃郁既香料味,唔係淡茂茂,飲左好幾啖!河粉好闊,平時少見,鹵水豬手好入味,但係就比較碎。咖喱炒蟹做緊特價$180,抵食!有咁多汁唔好嘥,叫份蒜蓉包點汁食無得輸,個咖喱其實一啲都唔辣,偏甜,唔知下次可唔可以order加辣呢?蒜蓉包形狀特別,唔係一般既長法包切片,而且擺耐左仍然好脆,慢慢食都唔怕啦!星期三既$1優惠係恐龍蛋,即係蝦膠包住皮蛋去炸,有酸薑伴碟,不過我覺得包左蝦膠都係點返泰式辣醬match啲!雖然只係$1,但係絕對無偷工減料,倪姐誠意可嘉!泰式燒糯米雞翼,第一啖食落去有食燒乳鴿既感覺,個皮燒到好脆!入面釀滿糯米飯,外脆內軟層次豐富,點埋個辣醬更加惹味!最正係唔洗𦧲⻣丫嘛!芒果糯米飯係我最愛既泰式甜品!估唔到呢度既糯米飯係兩溝架,即係一層白色,一層黑色!幾有特色!椰漿香濃,芒果清甜,正!最後原來仲有糖水送!絕對加分!係
椰汁紅毛丹冰

泰式鹵水豬船河

咖喱炒蟹

蒜蓉包
恐龍蛋

燒糯米雞翼

芒果糯米飯

送糖水

最後原來仲有糖水送!絕對加分!係椰汁西米露,入面有爽口粟米,係一餐泰國菜甜蜜完美既總結!

總括黎講食物質素唔錯,係用心製作,價錢又經濟,下次再黎九龍城食泰國菜又多個選擇!
Type of Meal
Dinner