2021-12-26
今日特登嚟中環食漢堡包🍔 呢間店入選亞洲50間最佳漢堡店,香港只有5間入圍,而呢間就係排第21位。個名銜咁威水,真係非試不可啦!🤭店舖今年先搬到嚟新址,所以食客都唔算多,環境較為寧靜。呢度有牛漢堡同雞漢堡揀,一場嚟到就當然要試最貴嗰款Burger啦!🤑❤️ The NWA Burger $200索價$200聽落好似好貴咁,一食真係驚為天人!絕對係我近期食過最好食嘅漢堡😜 心中排名即刻衝上No.1👑 個Burger望落去係好厚,超足料!係一款鹹甜交織而成嘅重本Burger🍔 首先佢嘅包係向Bakehouse入貨,食落表面微脆質感好鬆軟,仲富有牛油香🧈成個包嘅配料都用上唔同嘅酒去調味,洋蔥絲分量好多,用咗IPA啤酒去整個炸漿,份外酥脆可口🧅 煙肉搽咗Bourbon去煎,香脆得嚟帶一絲絲甜味🥓 醬汁係Port& Red Wine Mayo,有濃濃酒嘅果香,用嚟配個英國漢堡扒真係一絕👍🏻 係未曾試過嘅配搭!芝士用咗Cave Aged Whisky Cheddar,極香濃芝士味仲有威士忌嘅味道!呢個Burger主要嘅甜味係嚟自Gin Cowboy Candy,係用Gin酒調配嘅糖漿,帶少許辣勁,令
店舖今年先搬到嚟新址,所以食客都唔算多,環境較為寧靜。 呢度有牛漢堡同雞漢堡揀,一場嚟到就當然要試最貴嗰款Burger啦!🤑
❤️ The NWA Burger $200 索價$200聽落好似好貴咁,一食真係驚為天人!絕對係我近期食過最好食嘅漢堡😜 心中排名即刻衝上No.1👑
呢個Burger主要嘅甜味係嚟自Gin Cowboy Candy,係用Gin酒調配嘅糖漿,帶少許辣勁,令Burger味道層次更加昇華!😜
成個Burger成本好高,賣呢個價錢我覺得係抵食😎 用上各種酒去整個Burger,味道唔會雜亂無章,反而係層層交疊而成嘅完美組合,係一個味道層次相當豐富嘅高質Burger!👏🏻 值得推薦!
❤️ Spiced Bone Marrow Wedges $70 第一次食用牛骨髓油炸出嚟嘅薯角,都幾驚喜🙊 連皮新鮮炸起,第一啖已經好有牛香,重牛味🐮 而且越食越濃味,面頭撒上Parmesan芝士,鹹香十足!
❤️ Rosemary Fries $50 不得不提佢哋啲Sides分量都幾多,兩兜都係裝滿哂😂 薯條炸到好乾身唔油,外脆內軟!撒上Rosemary遠遠都聞到勁香,每啖都食到Rosemary獨特嘅芳香😚
餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️✨ (4.5/5)
The NWA Burger 真心值得一試!👍🏻 其實一個人叫一個Burger都真係好夠飽。我哋兩個人Share一個Burger同兩個Sides都食唔哂,仲要飽足8個鐘(唔係講笑🤣)