2020-06-21
這日來到太子地鐵站附近一間餃子店。呢間店都幾特別,外邊睇落去古色古香。店舖下午主要係餃子店,夜晚嘅菜式就比較多元化,有西餐餐牌。有隻貓仔坐陣haha我哋兩個點左兩份煎餃子,一碟蔥油雞。一枝豆漿。餃子即叫即煎,開放式廚房睇到同埋聽到廚師煎餃子。我哋一向都好喜愛食煎餃子,呢度嘅煎餃子整體不錯,香口得來沒有肥膩感覺。雲耳椰菜豬肉餃的口感比較多層次,雲耳及椰菜絲也爽口,感覺健康清新。隨碟附有少少辣嘅餃子汁,令到味道更突出。白菜豬肉餃子感覺比較傳統,佢哋用嘅白菜係大白菜,即係好似紹菜,餡料顏色望落去都比較淡。食落去口感比較林,配合酸酸地嘅應該係似鎮江醋,係傳統家庭味道。最後我哋嗌左一碟蔥油雞。蔥油幾香,雞嘅味道都幾鮮,肉質香滑,唔錯。最後食餃子不能忘記配上豆漿😊期待下次再嚟食其他味道的煎餃,及其他小食😊
有隻貓仔坐陣haha
我哋兩個點左兩份煎餃子,一碟蔥油雞。一枝豆漿。
餃子即叫即煎,開放式廚房睇到同埋聽到廚師煎餃子。
最後食餃子不能忘記配上豆漿😊
期待下次再嚟食其他味道的煎餃,及其他小食😊