2020-07-14 561 views
左諗右諗才都唔知食乜好,星期日周圍都好多人,兩個口淡淡想食刺激味蕾嘅泰菜,咁啱通過「亞萊泰」,又見到有啲優惠,就揀咗佢!座位寬敞,夠多卡位,感覺親切!我同我老公分別炭燒泰式豬頸肉、馬拉盞炒通菜、泰式鮮蝦金邊粉同泰式鮮青檸明爐烏頭。店員好細心問我哋碟烏頭要唔要少辣?本人唔食得太辣,就揀咗少辣!馬拉盞炒通菜呢款菜式雖然普通,但要炒到每條通菜入哂味,仲要唔係好鹹,並唔係間間泰國餐廳能夠做到,佢炒到入味之餘,仲要啲菜夠爽👍🏻炭燒泰式豬頸肉啲肉唔夠乾加硬,咬落都有好多肉汁,配埋泰式魚露汁,夠哂風味😋泰式鮮蝦金邊粉~食就前當然要唧啲青檸汁先,帶少少酸加清香,而且呢碟金邊粉炒出嚟有光澤,但食落又唔會好油,炒到條條分明!仲有四隻大蝦🍤正🥢泰式鮮青檸明爐烏頭適逢做緊優惠,$78就可以食到成條,但星期六,日要加$10!份量十足,配上泰式冬蔭公湯汁,惹味夠香!美中不足就係魚鱗太多,如果去鱗乾淨啲,食落都會方便啲!最後忍唔住叫咗杯泰式奶茶同椰汁珍多冰,泰式奶茶如果甜多少少就好啦!而椰汁珍多冰都算Ok,多椰奶!

馬拉盞炒通菜

炭燒泰式豬頸肉