男友同我講以前系天后打過唔少工,搬水嘅試過、賣酒又試過、連洗水缸嘅都試過,話帶我好好咁認識認識呢個地方,就咁聽佢介紹都系話天后基本上都系得一條街專系食市一場黎到揀左呢間以養生做概念嘅台灣食店試試~👉🏻麻辣白菜豬肉餃菜味同肉味都幾出,都幾似灣仔碼頭個種餃子🥟,不過配埋麻辣好似紅油咁嘅醬,辣得尼仲桔桔地個嘴咁,都幾過癮,系創意分上出過心機👉🏻上湯浸時蔬出街食菜正常上湯煮都冇乜咁講,但呢到上湯菜值得一讚嘅點系有落到紅棗同杞子,系生菜到唔難食得出呢兩種味道,養生之道連菜都配合埋,佩服👉🏻椰子雞湯米線呢個不得不讚系椰子雞雞非常香濃,好中意飲佢湯底,就好似系媽媽屋企煲湯落重料嘅湯底,因為有落雞同椰子煲嘅關系個湯會杰撻撻較粘口,所以就算系唔易染上味嘅米線都可換食出湯汁香味,食嘅過程口感同心理上都覺得幾滋補👉🏻鍋燒牛肉香蔥海苔燒汁飯呢個可能俾先前菜色較優勝變得冇咁獨得,佢造型上會令我諗起日本丼飯,不過呢家系台或店當然做嘅唔系日本珍珠米,飯生較軟身,個燒汁同牛肉配搭調味做得唔錯,系幾好味嘅,唯一差少少嘅系飯唔夠硬身,不過可能系我個人口味風格教愛有咬口米飯,所以問題其實不大系嘢飲方面我揀左凍檸茶,反而男友

一場黎到揀左呢間以養生做概念嘅台灣食店試試~
麻辣白菜豬肉餃

👉🏻椰子雞湯米線
鍋燒牛肉香蔥海苔燒汁飯

👉🏻鍋燒牛肉香蔥海苔燒汁飯
凍檸茶+ 無糖茉莉花茶

系嘢飲方面我揀左凍檸茶,反而男友點左無糖茉莉花茶的確幾清香,有好有壞,好方面較健康同清新茶香甘味,唔好就無糖關系有些少唔慣,搞到好想落糖嘅衝動,哈哈~要忍住先瘦到咖😭🤦🏿‍♀️💦

✍🏻整體尼講味道唔錯,就算原本應該會系冇乜特別嘅嘢都睇得出設計者嘅用心,刻意再配合過d食材,令食家都可以感受到佢地心機,所以我系幾by呢套,有用心付出就緊系值得讚賞,唔錯唔錯👏🏻

🙋🏻‍♀️俾多啲機會唔同食店,只要樂意比機會,通常進步空間可以好大,時日有加會愈做愈好,香港人太健忘急速,對一般評價或要等既食店都唔會返轉頭,相信大家可抱著支持本地食店想法,成長對每間餐廳都十分重要,請一齊多一分抱容之心❤️。👍🏻
2019-09-10
$88.5 (Dinner)
上湯浸時蔬
椰子雞湯米線