2019-02-01 26 views
新春將至,是日同朋友去左旺角shopping買新衫新褲新鞋,旺角周街都咁鬼多人,平時兆萬創興果啲排隊排到出街,諗起都怕,行完波鞋街果邊見到有間越南菜唔駛等位,我又鬼咁掛住pho,就入去試下喇!坐低第一時間望下餐牌,價錢都合理,由於好肚餓嘅關係,就炸炸臨叫野食啦!第一樣緊係叫返個Pho啦,我見到有一個牛嘅雜錦pho,令我諗起喺Sydney越南區食嘅「pho特別」配料又係有晒牛丸牛肉等,好豐富於是我地就叫左呢個嘞然後我地仲叫左越式雞煲,重慶麻辣雞煲香港就周街都係,一於試返個越式嘅睇下咩味我周同班friend好拆得架,我地仲叫左炒通菜飲品就叫椰青,同埋一個滴漏咖啡。好,講下啲食物質素如何先:What the pho雜錦越式河:呢個pho真係夠曬特別,有澳洲和牛同日本和牛啦,牛舌,仲有牛丸,我想講用料真係好新鮮,肉質鮮,特別要讚下個牛丸,唔係一般街邊凍肉店果種,係手打仲保持到少少牛肉質感嘅果種牛丸。而且好用心,個河粉黎到佢地先加湯,保持到牛肉嫩度。但我覺得香料同芽菜可以多啲,希望可以提供海鮮醬呢個整體我俾7.5/10分越式雞煲:睇樣子,佢同一般麻辣雞煲相差不大,食落好重好重香茅同薑味,有啲酸酸
新春將至,
於是我地就叫左呢個嘞
我周同班friend好拆得架,我地仲叫左炒通菜
飲品就叫椰青,同埋一個滴漏咖啡。
好,講下啲食物質素如何先:
What the pho雜錦越式河
呢個整體我俾7.5/10分
越式雞煲
:睇樣子,佢同一般麻辣雞煲相差不大,食落好重好重香茅同薑味,有啲酸酸地類似蕃茄味?味道幾好有層次,仲有微麻辣,我俾7/10分。
炒通菜
:一個正常炒通菜,加了炸到好香嘅蒜蓉,但唔夠咸,我俾6/10分。
呢餐我同朋友每人食左200左右,
雞煲可以因應人數2人或3-4人叫唔同份量。
如果鍾意食越南菜嘅人,都可以試下,因床呢到會有啲出面未必有嘅菜式

2019-01-30
$200 (Dinner)
  • 越滿和牛湯河