2020-06-25
位於 元朗 keep住有食開 但就一直試唔到佢嘅 勤記威靈頓 皇天不負有心人 終於比我試到香炸腐皮脆肉卷 = 勤式威靈頓$57 一份 係冇牛的成份 威靈頓 係老闆朋友起的名 , 主要材料有 豬肉 ,香菇 , 蝦米 , 蔥頭 建議食法係肉卷連埋青瓜 再點 甜酸汁 一齊食 可減低油膩度我先嘗一口肉卷的味道 好香蝦米味 仲食到啲芋頭嘅感覺 再夾起青瓜點汁食 好清新 青瓜嘅爽脆 同肉卷外皮嘅香脆 互相輝影 好食好食 唯一挑剔嘅係我覺得青瓜唔夠多 因為我每1件肉卷都要夾兩片青瓜食 先夠過癮香辣肉碎茄子飯 $41 出乎意料地又幾夠辣喎衰鬼 除左多蔥得濟同等候時間過長之外我冇嘢挑剔 好食又夠味 份量又多 食到我好飽 飽飽 西蘭花炒牛肉飯$41 呢個同平日食到嘅小菜差唔多 有鑊氣 再次提提大家想食呢間野真係要做足排隊嘅心理準備 講緊嘅唔係喺出邊排隊,就算入到去坐 叫炒野最少都要等35分鐘至40分鐘先有得食但係如果你叫醉雞湯飯 或者炸嘢就唔駛等好耐勤記威靈頓 逢星期二發售 售完即止 我之前去過兩次都冇得食 呢個係星期三朝頭早去反而仲有
香炸腐皮脆肉卷 = 勤式威靈頓
西蘭花炒牛肉飯 $41 呢個同平日食到嘅小菜差唔多 有鑊氣