老實講對安利的出品由從前的超鹹,但製作認真,樣樣嘢有返咁上下變為今天的味精出品,甚感可惜。今天中午又食咗一碗湯頭味精濃濃的爽腩米,其濃度已到達帶苦的感覺。如果這3位當家繼續咁做落去,相信安利亦好快會日落西山。記得從前這「腎衰竭」湯純粹係時代口味的差異,一碗魚蛋粉係出大汗、賣大力的勞苦大眾佳品,多加少少鹽可以補充身體失卻的鹽份,但這碗魚蛋、牛腩的製作認真,自然的鮮味、香味濃郁,很受食客歡迎。時移勢易,漁村變商港,食客亦已係以中產白領階層為主,君不見東大街兩邊路旁泊滿私家車,食客斯文有禮,哪裡還能抵得住超鹹的味道。大家要求的是一碗真材實料、製作認真的牛腩魚片河,你收我六七十蚊一碗係可以接受的,但請不要靠味精來增味,揀選靚牛腩、製作靚魚片好嗎?哪從前的炸魚片香氣已失卻多年了,還要食客等待多久呢?另,辣椒醬也沒有從前的感覺,醬太少,油太多,落碗唔香,醬汁亦已沒有任何味道。可惜了⋯ 希望唔好衰竭係這三位獎門人手裡。God Bless On Lee!