2021-06-05
.📍 𝙽𝚎𝚙𝚊𝚕 𝙽𝚎𝚙𝚊𝚕𝚎𝚜𝚎 𝚁𝚎𝚜𝚝𝚊𝚞𝚛𝚊𝚗𝚝..位於中環蘇豪區嘅尼泊爾餐廳😋 未試過尼泊爾餐,見到啲人對佢評價唔錯,Openrice 又有折所以book咗嚟試吓😋 餐廳裝修感覺較異國風情,係由尼泊爾人打理嘅,所以我哋都係用英文溝通😆 一坐低店員就會擺低一碟脆餅同3款辣醬料😋 脆餅上面擺滿青瓜、紅蘿蔔同洋蔥粒🤤 .⚪️ 尼泊爾烤雞伴茄汁 HK$148✏️ 呢碟係店員推介我哋食嘅😋 成碗汁都好紅,食落番茄味重🍅 酸酸甜甜😋 入面嘅雞數量唔少,有5-6大舊,配埋naan或者飯一齊食都好夾🤤.⚫️ 杏香肉汁煮雞 - HK$148✏️ 雖然係杏汁,但係杏仁味唔重,我哋食嗰陣加埋啲想像力都唔係好食到係杏仁味🤣🤣 呢款比起茄汁嘅淡味,不過就creamy好多🤤 淡淡哋嘅汁配濃味嘅garlic naan都唔錯🤣.⚪️ 烤石斑魚 - HK$188✏️ 因為唔食羊肉嘅關係,我哋就嗌咗烤魚試吓😆 石斑魚放咗喺熱辣辣嘅鐵板上面,嚟到嗰陣咋咋聲出晒煙😆 佢總共有4大舊魚,一啲都唔腥😋 食落去都幾滑幾有肉汁,不過唔知點解零舍有一舊特別鞋🥺 但整體嚟講唔差,點埋佢俾嘅辣汁味道更加豐富🤤.⚫️ 蒸廚師雲吞 (雞肉) -
📍 𝙽𝚎𝚙𝚊𝚕 𝙽𝚎𝚙𝚊𝚕𝚎𝚜𝚎 𝚁𝚎𝚜𝚝𝚊𝚞𝚛𝚊𝚗𝚝
⚪️ 尼泊爾烤雞伴茄汁 HK$148
⚫️ 杏香肉汁煮雞 - HK$148
⚪️ 烤石斑魚 - HK$188
⚫️ 蒸廚師雲吞 (雞肉) - HK$92
✏️ Momocha係尼泊爾傳統嘅餃子小食,店員推介我哋試雞肉味🤤 餃子嘅外皮煙韌,裡面啖啖雞肉,有啲似冇湯嘅小籠包🤤
⚪️ 香草飯- HK$78
✏️ 香草飯用一個圓桶裝住,用咗藏紅花同尼泊爾香料做調味😋 尼泊爾嘅飯比起香港嘅長少少,幾重香草味,而且炒得粒粒分明🤤 幾特別
⚫️ 尼泊爾包 - HK$44
✏️ 嚟到點都要試吓尼泊爾嘅naan😋平時印度naan食得多,尼泊爾嘅真係第一次食🤤 尼泊爾naan嘅外圍比較脆,餅皮薄身少少而且冇咁煙韌,不過配埋茄汁同杏汁一齊食都好好食🤤
⚪️ 自選尼泊爾包 (蒜蓉)- HK$55
✏️ 我哋仲另外嗌多個 garlic naan點杏汁食🤣 佢呢度嘅自選naan有好多唔同選擇,薄荷、洋蔥、牛油、fruit&nuts都有😍 我哋鍾意garlic多過原味,因為比較香口,就咁食都好夠味🤤 naan點埋佢一開始俾嘅醬料都好夾🤣
⚪️ Mango-dango - HK$55
✏️ 雖然呢杯飲品係cocktail類別,不過呢杯係無酒精㗎🤣 佢飲落去就係芒果加橙味嘅果汁,係新鮮榨嘅,啖啖果肉嘅鮮甜味😋😋
⚫️ Yeti Foot - HK$65
✏️ 呢杯係店員推介溝咗Gin嘅Nepalese Cocktail,飲落有啲似有酒味嘅凍檸水,酒味唔重,容易入口,好適合女仔飲😚 不過打卡呢就冇咩特別,影落似普通凍檸水🤣