2017-10-13 57 views
一向喜歡幫襯小店, 又特別鍾意食粉麵, 所以見到荃灣新開一間麵館, 新張仲有八折優惠, 款式都幾啱食, 就趁呢日放工過黎試下! 呢間店以變形金鋼做主題, 係男人的浪漫, 女仔唔明的, hehe~黃酒雞柳湯米線$68: 本來做左功課諗住食蝦腐鯪魚餅米線, 但見到有呢個黃酒雞柳又好吸引, 原來係新出的, 咁就隨心揀左後者啦。呢個係藥膳雞湯來的, 酒味唔強, 應該係揮發左, 留低淡淡甜味, 似係屋企煮無味精既湯底, 唔會太咸, 可以飲晒成碗, 夏天一樣可以補身, 成日出入冷氣都會搞到個人虛同易病架!個米線好滑溜, 唔會吸晒d湯, 可以慢慢食, 雞係雞胸部分連皮, 驚肥可以唔食皮, 另外仲有黨蔘、冬菇、紅棗、妃子等, 好真材實料, 我既腦海出現左一個慈母同一個宅男的身影! 玩變形金鋼既男仔唔襯煮到呢個湯, 哈!炸珍珠奶茶$32: 非常有創意的小食, 即叫即炸, 所以好香脆, 附左少少煉奶點黎食, 裡面似炸鮮奶咁, 有奶茶香, 仲有好多粒粒珍珠, 幾有咬口, 但個人就嫌珍珠多左少少, 因為珍珠...都幾肥的!芝士薯蓉燒蕃茄$26: 呢個要用刀叉食, 挖空蕃茄釀入薯蓉煙肉粒, 再加上芝士烤過, 令

芝士薯蓉燒蕃茄$26: 呢個要用刀叉食, 挖空蕃茄釀入薯蓉煙肉粒, 再加上芝士烤過, 令芝士半溶, 同有烤香味, 擺耐左芝士都唔會變返硬, 好利害, 大啖咬落去, 蕃茄、薯蓉、芝士係口入面溶化, 超級滋味, 比起炸珍珠奶茶, 我更鍾意呢個小食呢!

呢間小店比我感覺幾用心, 食物都好啱口味, 特別喜歡個湯底, 有機會再黎試其他!
  • 芝士薯蓉燒蕃茄
  • 黃酒雞柳湯米線