2019-12-01 251 views
沙田禾輋陳根記大排檔被沙田朋友食到出晒名,最開心就係而家連大埔遊都有得食啦!最近交通經常有變化,我都係喜歡去同區搵食,免得食完飯冇車返屋企。搵食年資有返咁上下嘅人都知道,冬菇亭係好有風味,全香港所餘無幾,不過好多已經裝修成有冷氣嘅冬菇亭,熱烈氣氛仍在,坐得又舒服啲!今次喺大埔墟食「饑落亭」,環境乾淨企理,店內嘅海報設計亦有不少禾輋陳根記的影子,充滿回憶!菜式選擇多價錢依舊不變,夠哂鑊氣,抵食過酒樓。店員姐姐非常熱心,推介了多款招牌菜。《Wasabi 蟹子手撕雞 》$90例牌份量都好大呀!望落去雖然見唔到Wasabi 綠色,一入口食到十分刺激攻鼻,蟹子入口卜卜聲,招牌手撕雞 啖啖肉,嫩滑多汁。《川味腩片豆腐煲》 $79男人的浪漫,豆腐火腩飯。千萬唔好睇小呢個川味腩片豆腐煲,煲仔菜上枱熱辣辣,麻辣味十足,腩片肥瘦交雜,豆腐外脆內軟,惹味呀!《金湯酸菜魚 》$110天氣開始涼,食酸辣野特別開胃,金湯味道就好似鮮魚湯一樣咁甜美,酸菜有咬勁,魚肉薄薄的生熟度剛剛好,食落夠嫩滑還有少少魚骨;一啖湯一啖肉仲有啲配菜,回味無窮!《蠔仔粥 》$35老公喺門口已經話要食生滾粥,冇食到豪餅就一於食一碗豪仔粥

《Wasabi 蟹子手撕雞 》$90

《川味腩片豆腐煲》 $79

《金湯酸菜魚 》$110

《蠔仔粥 》$35
老公喺門口已經話要食生滾粥,冇食到豪餅就一於食一碗豪仔粥啦!大大碗粥裏面滿滿的蠔仔,粒粒肥美飽滿,粥底鮮甜。

《招牌糯米飯 》$18
秋風起食臘味,招牌糯米飯香味撲鼻,軟糯口感非常好。

《一蚊菜式》
阿姐真係好貼心喎!原來不斷有好多優惠話比我哋知,食滿$320 加一蚊就可以有一隻乳鴿,新鮮熱辣辣,皮脆肉嫩多汁,忍唔住要落手食。

《是日甜品
食滿$90 可以$8加一杯甜品,正價要$28 㗎!我哋就揀咗芒果布甸同埋椰汁糕,完美的結局。

喺大埔想食地道風味大排檔又多一個選擇了。
$200 (Dinner)
  • 《川味腩片豆腐煲》
  • 《金湯酸菜魚 》