Restaurant: Homeland (彌敦道)
Terms & Details:
餐廳:Homeland (旺角)地址:旺角彌敦道726號19樓仲記得第一次去Homeland已經喺四年幾前嘅事,當時一行入大埔總店就好有家嘅感覺🏠,雖然2024年頭大埔店結業,但原來老闆喺旺角另開新店,唔經唔覺都開咗大半年🎉Homeland主打新派多國菜🍽️,有新奧爾良海鮮🦞、自家製Pizza🍕、肉類主食、意粉同飯等🍝,最經典仲有佢哋好拿手嘅寫字畫碟甜品🎨,真喺好靚好真好出色😍,約埋親朋好友去慶生慶祝最適合👍✝️PiPi Pizza套餐 $388呢個2人餐有2個餐湯、1個特色沙律🥗、1個主食同1個Pizza🍕。是日廚師精選濃湯喺薯仔忌廉湯,另外加$18叫咗個都幾鮮味濃郁又有龍蝦肉嘅法式龍蝦湯🦞,仲配埋鬆脆嘅蒜蓉包;沙律叫咗溫泉蛋素煙肉粒凱撒沙律🥗,流心嘅溫泉蛋撈埋沙律一齊食幾和味,加上巴馬臣芝士同素煙肉鹹香十足主食加$88叫咗個波士頓龍蝦占多黑松露闊麵,半隻加咗芝士焗香嘅龍蝦望落好吸引🤩,不過肉質就有少少嚡,底層嘅闊條麵爽滑彈牙,口感一流,有陣陣黑松露同龍蝦汁鮮味另外值得一讚嘅喺呢個墨西哥雞肉芝士餡餅🥙,微脆煙韌嘅餡餅夾住惹味雞肉粒同雙色拉絲芝士🧀,面頭有墨西哥辣椒絲🌶️,配埋牛油果醬或者酸
餐廳:Homeland (旺角)
地址:旺角彌敦道726號19樓

✝️PiPi Pizza套餐 $388
是日廚師精選濃湯喺薯仔忌廉湯,

主食加$88叫咗個波士頓龍蝦占多黑松露闊麵,

配埋牛油果醬或者酸忌廉一齊食簡直冇得輸😋,可惜得4塊,份量感覺比較少,如果唔喺我真喺想食多2塊😂

飲品種類都幾多,咖啡、果/花茶、梳打、朱古力、芝士奶蓋同紅白酒都有🍷,
叫咗個Latte(+$19)同香芋芝士奶蓋(+$24),
後者帶有超濃郁芋頭香,面頭有一層厚厚嘅鹹香芝士奶蓋,無論賣相同味道層次都一樣掂🤓

重頭戲緊喺呢個加$35提早預訂嘅寫字畫碟甜品,繪型繪色嘅小熊維尼同豬仔,加上蠟燭同店員免費幫我哋影咗張即影即有留念📸,有啲回憶真喺值得俾少少錢換返嚟🥰。
伯爵茶巴斯克奶蓋芝士蛋糕($98)唔會太溜,用咗唔少生果去襯托中和咗油膩感,蛋糕厚實得嚟唔會好heavy,加上陣陣伯爵茶同奶蓋芝士香確實喺幾唔錯嘅配搭
2024-10-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)