2016-07-29 806 views
番左五日工好攰呀 懶洋洋 唔想出咁遠食飯 只想舒舒服服咁坐低食餐好嘅!經豬先生帶路 發現天水圍有間齋睇門面感覺幾高尚嘅西餐廳 再望一望餐牌 價錢都好合理喎 一於入去試下啦!晚上七時半入座大概已有八成入座率 地方好寬敞 感覺摩登而且富時尚感  以雜誌形式為藍本嘅餐牌 設計上大有諗頭 襯番餐廳形象  豬先生豬小姐叫左兩個dinner set 三款side dish同兩款dessert  dinner set嘅包包用蒜同黑椒輕輕調味 好香口 羅宋湯相當足料!有肉有菜 酸味味 再加啲胡椒粉 唔錯 有對比之下 忌廉湯比較普通 建議揀紅湯!有成十隻八隻藍青口 藍青口尼隻品種嘅青口 本來肉身就係細細粒 雖然如此 但肉質都算帶鮮偏甜 可惜白酒味未能完全滲入藍青口 鵝肝都算大舊 當然不能預期軟滑即溶 但香煎後配上脆脆多士 加上少量沙律菜伴碟 算係好抵食嘅餐前小菜 尼款薯條好特別 唔係將啲黑松露碎灑係面 而係將啲黑松露溝埋落個醬汁到 估唔到都幾夾 薯條粗切熱辣辣 加上特制開胃黑松露沙律醬 零舍滋味可口 放中央嘅珍寶帆立貝好搶鏡 食落都幾爽彈 除左珍寶帆立貝 仲會有啲小貝柱 雜菜 菇菌拌飯
番左五日工好攰呀 懶洋洋
唔想出咁遠食飯 只想舒舒服服咁坐低食餐好嘅!
一於入去試下啦!

以雜誌形式為藍本嘅餐牌 設計上大有諗頭 襯番餐廳形象

羅宋湯
有對比之下 忌廉湯比較普通 建議揀紅湯!
白酒煮藍青口
白酒煮藍青口
黑松露香脆薯條
估唔到都幾夾
薯條粗切熱辣辣 加上特制開胃黑松露沙律醬 零舍滋味可口
北海道帆立貝意大利特色飯
北海道帆立貝意大利特色飯
可惜意大利飯煮得過腍 無左個種黏稠帶口感嘅煙韌 而且個忌廉汁唔夠濃郁 水準一般
葡式烤BB豬配雜菜沙律
我地要食自己啦!
用烤焗而成嘅BB豬仔一分為六 皮層薄脆乾身 選擇左偏瘦嘅BB豬 減輕油膩感 但豬小姐就覺得半肥瘦就會比較香口 純粹個人口味而已
葡式烤BB豬配雜菜沙律
酸意強烈嘅黑醋為BB豬減膩 加上旁邊嘅雜菜沙律平衡營養 唔多好肉嘅豬小姐都忍唔住口食左三件
係有驚喜嘅主菜
吉士醬燴梨
甜品環節到啦!完整嘅梨肉得正正係中間 好可愛
梨肉用白酒慢煮而成 口感軟腍而且充滿水份
吉士醬燴梨
酒精濃度高 吉士醬同忌廉嘅甜絲絲中和酒精 甜中既帶甘又帶苦 係好複雜嘅味道 不過幾特別 我喜歡
不過完全唔喜歡酒味嘅朋友仔就千其唔好試啦

朱古力心太軟配雪糕
朱古力心太軟配雪糕
賣相好可觀 係心型嘅心太軟
心太軟未能做到流心效果 係偏杰身嘅流質
朱古力味頗重 但竟然是咸的
難道是海鹽朱古力嗎? 豬小姐總覺得朱古力應該是甜蜜蜜的
凍棉花糖朱古力
相反凍棉花糖朱古力感覺就對了!朱古力香濃配上忌廉嘅幼滑係完美配撘 碎冰狀嘅朱古力令人透心涼
但杯身太高飲管太短 飲到最後飲到好辛苦
食飽飽嘅豬小姐充滿番力量啦
聽日要繼續努力工作了!番工搵錢志在食 大家認同嗎?
2016-07-19
$280 (Dinner)
羅宋湯
黑松露香脆薯條