2023-12-07
唔洗去到名古屋都有得食嘅日本地道烏冬專門店山本屋落戶大圍圍方。呢間真係我在香港食過的烏冬界天花板!日本師傅坐鎮,手打出Q彈無敵的烏冬,有三款湯底可供選擇,包括老店傳統味噌湯,鰹魚湯,咖喱湯。餐廳提供圍裙,食嘅時候晤洗驚整污糟衫褲。原鍋已經配搭溫泉蛋、腐皮同蔥,另外可以揀選六款唔同配料,親子、黑豚、蝦天婦羅、五目、安格斯、吉列豬。招牌咖哩湯底配美國安格斯牛肉煮手打烏冬砂鍋烏冬出場很有氣勢,非常新鮮又保持溫度,如果想冧啲可以焗多2分鐘,開蓋熱氣騰騰,烏冬煙韌,Q彈爽滑。仲可以免費追加日本米飯,勁抵食!安格斯牛肉份量十足!肉質嫩滑充滿牛肉香甜嘅味道。另外仲有好多小食可供選擇!尤其喜歡蟹棒天婦羅,炸粉好薄,蟹棒高質好有份量,咬落有質感,啖啖肉的口感,外脆內軟。山本屋特製沙律勁大份,胡麻味沙律醬扮沙律菜,上面鋪滿炸雞,口感層次豐富。日式炸豆腐同燒雞翼都好推薦食,充滿芝麻香味嘅雞翼同香口嘅炸豆腐食完更滿足。值得一提嘅系,餐廳提供多款日本特色嘢飲,原枝玻璃樽呈上,唔洗飛日本都可以食得咁地道真系太開心啦!📍山本屋 (大圍)大圍車公廟路18號圍方5樓527號舖
呢間真係我在香港食過的烏冬界天花板!
餐廳提供圍裙,食嘅時候晤洗驚整污糟衫褲。
招牌咖哩湯底配美國安格斯牛肉煮手打烏冬
另外仲有好多小食可供選擇!
📍山本屋 (大圍)
大圍車公廟路18號圍方5樓527號舖