2015-11-13 674 views
經過灣仔蘭杜街琳瑯滿目的食肆, 見到一間清麗脫俗及以TIFFANY綠色為主色的Foxtail & Broomcorn, 故此入內一試, 看見餐牌,及餐具擺設, 有種簡約藝術的感覺, 而且整間店都以自己LOGO-"&"為ICON, 有灌通全間裝修的用意 約8:00餐廳已擠滿人, 不論是本地人, 還有很多外國人, 看了餐牌, 好好奇, 為何麵會以不同國家的名命名, 故此問了店員, 店員介紹這間餐廳唻自一瑞士老闆,用意將唻自世界各地的特色麵帶到這間餐廳, 麵名稱如:台北, 東京等..., 相信也是吸引不同外國人的原因。 餐牌有多款前菜,點了一個"豬肉‧巴馬臣芝士及黑松露餃子配陳醋及辣椒"$48, 好新派的菜色, 中西意合壁, 咬一半, 感覺餃子好實正足料, 有陣陣的黑松露滲在豬肉饀, 而巴馬臣芝士只是薄薄的味道, 唔會令饀料太溜。 令以往傳統的餃子帶點高級菜色感覺,之後叫了煎印度咖哩魚餅配芝麻汁‧魚餅味道似曾相識, 貌似泰色香茅魚餅, 鮮魚肉襯上蘋果片,青瓜, 芝麻汁, 很清新的配搭, 另一道係森巴醬牛肉, 牛肉薄切以慢煮方式烹調, 又不會太生, 半生熟, 肉質鮮嫩, 一啖放入口, 好香的牛
豬肉‧巴馬臣芝士及黑松露餃子配陳醋及辣椒
煎印度咖哩魚餅配芝麻汁
另一道係森巴醬牛肉, 牛肉薄切以慢煮方式烹調, 又不會太生, 半生熟, 肉質鮮嫩, 一啖放入口, 好香的牛味, 問了店員原來係和牛唻架, 唔怪得咁香啦, 太抵喇, 這才$50 ,
森巴醬牛肉
食完咁多款特色前菜, 叫了麵食--會安-呍喱拿三文魚魔芋絲麵, 麵好滑,以慢煮方式的三文魚,肉質好滑溜, 好似溫泉蛋咁滑, 也帶有好香濃的魚油香味, 與香辣汁和花生, 蒜片一齊吃下, 味道好豐富但又不致於濃。
雲尼拿三文魚配越式魚露汁
份量不是太大, 可再食多啲菜色. 所以再點了一西冷牛, 廚師細心安排,已切好上碟, 容易食, 而且好腍不會有筋及韌,
西冷牛,有質感
最後叫了一杯自製菓茶, 只不過$20@, 好大杯,有多樣生果, 最喜愛係熱情果紅茶味道, 而且還有新鮮蘋果片可吃。

自製菓茶
2015-11-09
$150 (Dinner)
豬肉‧巴馬臣芝士及黑松露餃子配陳醋及辣椒
森巴醬牛肉