2015-08-03 232 views
又係小新寫食評既時間啦,最近小新多左野要做,返工個陣成日都偷唔到時間打食評,所以愛麗絲就成日幫手寫啲食評。見到佢咁多野搞,都肯抽時間寫,記錄我地既一點一滴,真係好開心同幸福架 星期六既時間,我地就去左上環個邊行街啦。愛麗絲係個好有藝術細胞既女仔 ,好鍾意好有特色門面既小商店。上次上山頂既時候,發現舊區個邊有好多好靚設計既鋪頭仔,所以就趁呢個星期六,有少少微風既日子去上環行下街 。我地行左一陣,都覺得好滿足,搵到好得意既商品和鋪頭,確係不枉此行 行下行下就去到皇后大道西個邊,發現原來己經七點幾 我地兩個己經餓到姑姑聲,所以我地就決定見到第一間既餐廳,無論係咩都入去食啦,結果就係呢間啦!!  不過有幾好彩wor,門面幾靚,價錢亦合理,而且係小新幾鐘意既印度菜。所以,我地好快就入左去啦。入面有幾幅幾摩登既印度牆晝 ,播著一系列流行既歐美音樂 ,係一間相對較新興既印度餐廳。我地入座既時候,冇太多既人,加上座位好寬敞,所以成個氛圍十分不錯 。到了大約8點既時候,就會開始多人,主要都係外國既客人,令到小新和愛麗絲都以為自己去左外國添!! 另外,就當日所見,有不同

行下行下就去到皇后大道西個邊,發現原來己經七點幾

入面有幾幅幾摩登既印度牆晝
,播著一系列流行既歐美音樂
。到了大約8點既時候,就會開始多人,主要都係外國既客人,令到小新和愛麗絲都以為自己去左外國添!! 另外,就當日所見,有不同種類既客人,有家庭;有情侶;有朋友聚會,可見其客源都幾寬架!!
我同愛麗絲冇用太多時間就決定左食一個二人套餐,一黎兩個人都好肚餓啦
然後就係佢呢個二人套餐真係比較扺食,$230加埋加一,即係$250 可以食到二個前菜加二個主菜,同兩杯野飲,真係相對扺食架!!
所以兩個人黎真係正啲架

btw,因為愛麗絲唔想食太辣既野啦,所以我地就諗左好耐食邊一樣會好啲啦
結果,就問一問靚女待應邊樣會岩我地食多啲啦。佢真係好好態度,幫我地介紹晒所有野食wor
而且笑容好好,服務一流。
一開始就會上左啲小菜先啦
,就係一啲傳統印度胡椒餅,同坊間大部分坊間的印度餐廳類近,都係好脆口既。另外,佢會配上二款醬,一個綠綠的薄荷醬,辣辣地,相當醒胃。啡啡地個隻燒烤醬,就會有少少果甜味。總體黎講都係唔差既。
兩個前菜好快亦就拎到我地面前啦,我地分別叫左Masala Papad(香辣薄脆)和 Chicken Tikka(串燒五香雞件)。
個Masala Papad 就係放一啲切粒既香料起個薄餅上一起食既小菜,用料不多,但食落有好清新with微辣既感覺
,我就會推介大家可以卷起個餅,一次過食晒入面啲料,相當滋味
。而且呢個菜十分開胃,而且份量不多,幾適合食量不太大既女生。
呢個Chicken Tikka 就係烤燒既雞肉,有大約四件,另附上一小舊檸檬。雞肉外皮烤得略焦,並塗上一啲紅色醬料,看起來己經係相當開胃
。而雞肉就相當嫩滑,唔會烤得過老,處理得十分細心
。大家可以落少許檸檬於雞肉外皮上,可以中和微焦既味道,食起來更加吸引。

主菜方面,我同愛麗絲分別叫左Mixed Seafood Curry (咖喱海鮮)和Chicken Makhani(牛油蕃茄雞)
Mixed Seafood Curry呢個菜以鐵碗盛起,當中有蝦,有魚柳,種類相當多,而且份量亦好足夠。這個菜的咖喱十分香口,有微辣,但絕不會有攻鼻,相當易入口,就算平食不食辣既朋友都可以試一試,一定會有驚喜。唯一可改良既地方係漁鮮味不多,咖哩味蓋過了漁鮮味。不過,都係一碟相當好食既菜餚。
Chicken Makhani 則較Mixed Seafood Curry 既份量為少,不過雞肉照舊係又多又好味,絕對食到人
 愛麗絲一向喜歡蕃咖既醬汁,呢個蕃咖既醬汁比較甜,配上飯確是一絕!!

另外,二人set dinner 會送飯/Naan ,我地就各叫左一個啦。 上左個桶飯個陣,真係嚇左一嚇,小新少見多怪,頭一次見到用桶裝飯,令人留下好深印象。飯係印度飯,飯身較長,而且有少許椰香味,連埋main dish 既汁食,真係無得頂!!

Naan 方面,小新就覺得相當厚身,但是可以keep住軟身,配上咖哩汁,更加係更佳組合。所以,我地好快就清晒lu
呢個印度餐廳,食物質素好,唔會太辣,而且環境清靜,一大班人黎食得,好似我同愛麗絲咁,小口兩子黎食,亦係妥當。所以,我地極力推介呢間餐廳俾喜歡歎印度菜既大家
2015-08-01