2019-03-13
星期五男朋友話要同我試下異國風情,神神秘秘帶我走入女人街(通菜街),好彩唔係買內衣褲,係上樓既一間土耳其餐廳,餐廳要事前一早訂先有得食,果然夠神秘,入到去風味十足,環境好有中東既感覺,仲有貓貓玩同埋睇下點樣表演"無限"變土耳其咖啡,店員(老闆娘?)仲好熱心咁介紹土耳其既文化,究境佢有咩陰謀?(講笑XD)茄子薯仔配自製乳酪呢個菜我好鐘意,個茄子好香好脆,但半點油都沒有,好快俾我食到一舊都無(男朋友目露凶光),薯仔同青瓜作為頭盤,既開胃又好味,最重要既原來係個乳酪,其實本人唔係咁鐘意食乳酪,但男朋友叫我一定要試下,咁我就用個青瓜點下,薯仔點下,乜都點下,發現原來點左呢個乳酪,所有野都可以好味一倍,唔係講玩笑,真係會好食好多,當然以我一貫作風,乳酪好快無哂,男朋友既笑容都無哂。秘製招牌烤雞配飯大江南北既雞我食唔少,但呢隻雞,絕對唔係平時街邊茶記同茶樓食到個d急凍雪藏雞既貨色,佢係有好濃烈既雞味(雞係可以無雞味架),再加上佢烤過既香氣而又保留住香甜既肉汁,再用米飯去吸收哂隻雞流出黎既精華,我唔用少少浮誇演繹方式真係對隻雞唔住,但原來有一個小碟乳酪我忽略左,當時我係唔會相信咁好味既雞點乳酪會更加
茄子薯仔配自製乳酪
秘製招牌烤雞配飯
我唔用少少浮誇演繹方式真係對隻雞唔住,但原來有一個小碟乳酪我忽略左,當時我係唔會相信咁好味既雞點乳酪會更加好味,
結果我又一次低估左乳酪既力量,好味到我投降了!
香草阿拉斯加狹魚
小時候響英國留學,食炸魚真係食到驚,坦白講,呢道菜上既時候本人起初無乜意慾去觸碰佢,但見男朋友食得津津有味,決心試下啦,
一入口首先係感受到面頭個塊黃色既水果清香,再連埋d醬汁咬深小小(係有乳酪),所有野混合埋塊脆卜卜既魚塊,再帶出魚塊既魚味,
已經將我腦海里面對炸魚既負面思維完全癲倒哂,多謝哂男朋友俾左個咁既異國驚喜我^_^
(魚有魚味,雞有雞味,聽落好似廢話般既言論,響香港呢個速食文化中其實係相當諷刺)
傳統特色土耳其咖啡
去到尾聲,店員(老闆娘?)邀請我地睇佢表演"無限"變咖啡,佢好詳細咁講解個原理係點(想知?去試下咪知囉),搞左一輪終於有得飲,
味道好香濃但一d苦澀味都無,由於土耳其既文化,所用既杯都比較細少,再基於本人貪心同口大既關系,兩三口將其倒至口內,
當飲到最後一口既時候,男朋友見我立刻變面,因為土耳其咖啡係唔會飲最後個啖,因為底部全部都係咖啡粉,當地既人係唔會飲/.\
果然壓軸係最有驚喜,不過除左最後個一口,土耳其咖啡對我黎講都係好好味既(唔計最後個啖),有機會我都會再試。
特色甜品
顏色好鮮艷呀係小朋友嘅泥膠,但係食落口別有一番風味,最緊要嘅係啲雪糕仲可以拉到絲,碟上有廚師有風格嘅畫,食起嚟都有滋味,而且畫係用朱古力醬整嘅,真係好有風格。