2020-08-03
疫情之下政府實施多項加強防控疫情的措施,想試吓呢間台灣菜,唯有大佬做外賣跑腿。星期四5:30等外賣客人寥寥可數,實在為疫情下嘅食肆感到心痛。15分鐘內外賣出爐,大佬急急腳返屋企開餐。是日大佬發辦ORDER一麵一飯一小食如下: -眷村紅燒牛三寶麵 – 外賣係麵同湯會同碗分隔,減底湯浸糊啲麵。湯底質稠味濃,有啲黏黏膠質感,香料味重仲感覺有啲藥材味,香氣濃郁。雪白麵條彈牙富有嚼勁,配上大量青蔥放落湯度,因為湯底比較濃稠,所以非常掛麵滋味十足。餸方面有索晒湯汁嘅蘿蔔,本身蘿蔔甜味都已經被濃湯淹沒。厚厚牛𦟌,軟硬適中,非常入味。金錢肚有嚼頭不黏牙,蜂巢位置滿滿咁藏晒啲濃湯汁惹味無窮。牛筋軟稔,食落有糯感,感覺膠質重。滷肉飯(大) – 飯面佈滿粒粒狀入晒味嘅五花腩粒,肥而不膩的滷肉口感豐富,味濃郁,甜咸適中可口,而且醬汁份量四溢充斥晒成碗米飯。配上唔太酸嘅醃青瓜片,食落爽脆幫助中和油膩感。加上半隻滷蛋,份量都幾滿足。起司肉鬆蛋餅 - 餅皮夾上蛋皮,加上惹味偏甜嘅肉鬆同咸香適宜嘅芝士,令口感和味道都更上一層樓,每一啖都帶著煙煙韌韌嘅感覺,相信現場即食會更好味。當日全單85折抗疫,希望各良心食肆要撐落