2020-02-28 451 views
星期六晚約好老友兩老婆食飯慶祝生日,因為星期六晚,所以我用openrice apps訂咗位當晚7:00,準時到達。目測當日入坐率全場唔夠5枱顧客(酒吧區+晚飯區),可能近日疫情關係,冇乜人出街食飯,一去到嘅時候待應都冇個,應該人手安排都因為疫情而減少。10分鐘左右終於一位外國籍先生由廚房出嚟,當我話佢知我用openrice apps訂咗位,佢一臉茫然咁攞個電話㩒,然後就安排我哋入坐啤酒櫃型坐位。當日叫咗沙律、(大)小食拼盆、自家製薄餅同豬手。外藉先生好幽默,好好人提我哋呢4款食物已夠我哋食,唔好再叫。而當晚真係食剩要打包。我每次嚟都一定會叫個小食拼盆,一見到就好開心,裡面有5款腸仔、火腿、西式臘腸、沙樂美腸、風乾火腿同芝士粒。每款都有自己風味,件件都係一口size,而且唔太咸,送酒一流。不過以前食會有手造漢堡肉,唔知幾時已經冇咗。自家製薄餅嘅餅皮薄而脆香,芝士啱啱好,普普通通嘅食材,只要新鮮熱辣辣食都一定冇得輸。香腸沙律,當晚差不多全肉宴,一定要叫個沙律平衡吓。豬手要等待20分鐘,終於到啦,呢個都係必點菜色。皮香而酥脆,唔會硬到實實咁,已經切開一件件,肉汁四溢,不能不提個伴碟酸椰菜同薯
我每次嚟都一定會叫個小食拼盆,一見到就好開心,裡面有5款腸仔、火腿、西式臘腸、沙樂美腸、風乾火腿同芝士粒。每款都有自己風味,件件都係一口size,而且唔太咸,送酒一流。不過以前食會有手造漢堡肉,唔知幾時已經冇咗。自家製薄餅嘅餅皮薄而脆香,芝士啱啱好,普普通通嘅食材,只要新鮮熱辣辣食都一定冇得輸。香腸沙律,當晚差不多全肉宴,一定要叫個沙律平衡吓。豬手要等待20分鐘,終於到啦,呢個都係必點菜色。皮香而酥脆,唔會硬到實實咁,已經切開一件件,肉汁四溢,不能不提個伴碟酸椰菜同薯蓉都好有水準。當晚都唔記得大家飲咗幾多杯同幾多款呢度嘅自家製嘅啤酒,不過我記得黑啤麥味濃得嚟飲落甜甜哋,配埋美食令當晚大家都食到氣氛高漲。
小食拼盆
香腸沙律