2020-02-17
友人原本月頭會飛日本旅遊,可惜疫症下被迫留港消費。佢話要慰治下個胃對日本美食既渴求,就捉左我賠佢黎武士食拉麵。店子不大,長形狀,所以坐位全都係面壁既吧枱。係咁既疫情下,坐bar枱食飯感覺較安全。有熱茶供應日本拉麵店提供的是冰水,真的不習慣,還是香港好,可以喝杯熱茶,暖下胃。每款拉麵都用日本將軍命名,每每將軍代表唔囗口味。而湯底,麵條和麵質都有得揀軟硬度和濃稠。唔知點揀,可以揀店長推介。選擇困難症發作,所以我地揀左店長推介德川將軍 $88正所謂湯底係拉麵既靈魂所左,所以先要嚐一口湯才吃拉麵。醬油魚介豬骨湯底。以魚介和豬骨煲湯,再利用醬油引出魚介和豬骨巴鮮甜味,湯底濃而不膩,還帶有清甜魚香。足利將軍 $98黑蒜油豬骨湯底。蒜香撲味,黑蒜味重,但不覺油膩,與豬骨湯調和恰當,朋友讚不絕口。叉燒有兩大塊,肥瘦均衡,口感軟腍。糖心蛋,雖得半隻,但屬高質,留心程度看圖已知麵條糼身,軟硬度剛好,爽滑彈牙,掛滿了湯底既精華,滿分不要錯過呢幾款店家特製調味料,可以令整成碗拉麵層次升華最愛是中間黑胡椒油,有啲辣,黑胡椒味勁香濃,放入湯中,多了一份味覺上既刺激。如果愛辣的朋友,可以試另一款辣油。但個人覺得太辣
有熱茶供應
德川將軍 $88
正所謂湯底係拉麵既靈魂所左,所以先要嚐一口湯才吃拉麵。
足利將軍 $98
叉燒有兩大塊,肥瘦均衡,口感軟腍。
糖心蛋,雖得半隻,但屬高質,留心程度看圖已知
麵條糼身,軟硬度剛好,爽滑彈牙,掛滿了湯底既精華,滿分
不要錯過呢幾款店家特製調味料,可以令整成碗拉麵層次升華
如果愛辣的朋友,可以試另一款辣油。但個人覺得太辣,比方間辣椒油強勁得多,我還是選黑胡椒油。
如果點了用魚介作湯底既拉麵,店家建議喝了頭啖湯後,可以加特製魚油,即時提升魚介既味道。
日式煎餃子$30
餃子有5隻,即叫即炸,外層香脆,菜肉餡料新鮮,小心燙口。