2016-04-28
與友人係The One睇完套電影, 由於剛好是午餐時間, 我地就去左附近間CAFFE HABITU 因為時間仍早 所以比較少人,環境不錯 很舒適 適合與朋友傾下計見到menu有三文魚意大利飯($138) Risotto迷既我 緊係要試 點知出到尼係 煎三文魚 + 清湯燴飯 = 三文魚意大利飯 原則上無錯。 三文魚煎得算唔錯, 外皮微脆, 不過魚肉唔夠嫩滑 (傳統的意大利飯是非常creamy!) 不過這燴飯唔係creamy果隻, 加入了的seeds + lime 充滿獨突的青草味 整體味道味道很淡接近無味 這質數 價錢要$138 太誇張太貴了;S 以這價錢一定可有其他更好選擇 所以我不推介 痛過錯過便會懂 :-○ 我知錯架啦以後會乖乖地嗌返意大利粉架啦飲品, 我叫了Rose Latte, 跟餐+ $36就有了。 拉花普通, 只拉了個很小的心心花 但是灑上一點玫瑰花瓣, 外觀加拉返少少分數 奶泡打得細膩柔滑,玫瑰味很濃 也迷人芳香,咖啡味濃度一般,不加糖也較為甜,味道溫醇 齒頰留香, 水準不錯的。 12oz大大杯, 很久才飲完;P 可以坐久d友人叫了Grilled Ciabatta Sa
點知出到尼係
煎三文魚 + 清湯燴飯 = 三文魚意大利飯
原則上無錯。
三文魚煎得算唔錯, 外皮微脆, 不過魚肉唔夠嫩滑
整體味道味道很淡接近無味 [唔落忌廉,個味道真喺差d 架]
這質數 價錢要$138 太誇張太貴了;S
以這價錢一定可有其他更好選擇 所以我不推介
但是灑上一點玫瑰花瓣, 外觀加拉返少少分數
12oz大大杯, 很久才飲完;P 可以坐久d
友人叫了Grilled Ciabatta Sandwiches脆烤三文治 $65 友人話: “個意式拖鞋麵包係烤過, 但放涼了再送來
ham, cheese and spinach都好足料ge
不過ham就算配上veg 感覺都係鹹左d”
以質數來說 這個三文治價錢略高;(
和Cappuccino Brulee + $36 表面個層略為烤焦的脆脆焦糖散發出陣陣香氣 聞起來時很香
友人話 焦糖好甜, 與底層香濃的Cappuccino融為一體 則不會過份的甜
這款咖啡是色香味俱全^^
點餐要自行到櫃檯, 先付錢, 食物會再由店員送到, 飲品 + 餐具則需要自取
店員表面上有禮貌 沒有黑面 但態度soso
服務態度、 價錢及食物品質仍需努力改善
下次再來還是只飲咖啡好了。