2017-02-11
………今晩忽然好想打邊爐,勁食牛肉,但係又想食刺身,得一想二。係朋友介紹下,就一於試下御前牛盛。………星期日加$10, 刺身任食加$3018:30入座,上去前以為會好焗,始終室内打邊爐,點知上到去,環境唔差,兩個人坐卡位夠晒寬敞,最緊要係有位置放手袋同背包。望一望天花,四五部分體式冷氣,再加煙通形抽氣扇,唔怪得室内打邊爐都可以唔焗促。………足料刺身 勁厚三文魚要食剌身就每位加$30。刺身作為頭盤特别開胃,不得不贊既係三文魚刺身,超厚身,食落口好有滿足感。其次係大蝦細蝦,都係任食好味又唔飽肚。………龍蝦湯底有龍蝦揀湯底既時候好想揀芝士湯底,但係怕太濟,所以揀左清清甜甜既龍蝦蕃茄湯底。p.s.可以揀鴛鴦湯底既,不過要加錢。湯底一黎到,唔係用電磁爐,而係用石油氣爐,明火打邊爐,係有啲危險,但係有種馨洽洽既感覺。水滾打開煲蓋,成隻龍蝦頭出左黎,落足料,影幅相先。………美國牛肉肥 加拿大牛肉肉味濃落單點火鍋料,主打牛肉梗係點牛肉。有兩種牛肉選擇,1)平時食開既美國肥牛 2)平時冇食開既加拿大牛肩胛肉我習慣一塊一塊牛肉咁烚,每塊食落口既牛肉都唔會因為太熟而變韌。大大塊既牛肉片,烚完都係大大塊。值得
………
星期日加$10, 刺身任食加$30
足料刺身 勁厚三文魚
龍蝦湯底有龍蝦
美國牛肉肥 加拿大牛肉肉味濃
我習慣一塊一塊牛肉咁烚,每塊食落口既牛肉都唔會因為太熟而變韌。大大塊既牛肉片,烚完都係大大塊。值得一提既係,加拿大牛肩胛肉既脂肪比較少,但係肉味超濃,入口好爽。
蜆肉大粒到似帆立貝
牛肉之後到海鮮上枱,隻蜆好大粒。烚到開口之後,蜆肉有帆立貝咁大粒。我中意食墨魚仔,一口一隻,又爽又脆。
有趣一試
將超厚三文魚刺身放落鍋度烚幾秒,半熟三文魚,魚油香味無可比擬。
………
埋單:每人$179+$10(星期日)+$30(任食刺身)+加一服務費=每位$241
食足兩個鐘,下次會再試:)