2020-01-03
黃埔吉之島做緊大優惠,同媽咪收完貨勁肚餓,先至發現原來喺地庫超級市場嗰層原來有間泰國餐廳,個名叫泰拍耶。望落去大部分位都係梳化卡位,可以坐得舒服啲。我地坐左最入四人卡位,順便放戰利品。超肚餓,咩都唔理,快快叫野食。首先叫左個蒜蓉包條,同二杯飲品,蒜蓉包條熱辣辣,烘到好脆,有6條,係勁厚切方包,所以外脆內軟,加上蒜味濃,超正。飲品我叫左涷蝶豆花椰汁冰,媽咪叫左泰式香茅薑茶。蝶豆花其實無乜味,不過令到杯飲品顏色好靚,飲落都勁開心😃。薑茶我冇飲,但一上枱已經飄來濃郁既薑味。見呢幾樣野都唔錯,決定加單係度食埋晚餐。一於再加個海鮮冬蔭大頭蝦湯,原個椰青焗海鮮飯同咸肉炒芥蘭。咸肉炒芥蘭好大碟,咸肉食極都仲有,好多舊。芥蘭我好怕食到苦既,不過好彩冇。海鮮冬蔭大頭蝦湯二人份都可以飲到3碗幾,微微酸辣。特別推介原個椰青焗海鮮飯。超乎預期甘好食。可能加左椰汁,個飯creamy得黎又唔算太濕,味道甜甜地,加上加左好多提子乾。呢個飯小朋友我都絕對相信會鍾意食。加上仲可以食到一舊舊嘅椰青肉。唔好以為啲飯放晒入椰青入面就得好少,食下食下其實都幾多。
咸肉炒芥蘭好大碟,咸肉食極都仲有,好多舊。芥蘭我好怕食到苦既,不過好彩冇。 海鮮冬蔭大頭蝦湯二人份都可以飲到3碗幾,微微酸辣。
特別推介原個椰青焗海鮮飯。