2023-06-13
最近係社交平台見到一間尖沙咀新開的Omakase餐廳🍣🎉Lunch價錢最平只係$388😍 即刻約咗老公一齊食👩🏻🤝👨🏼 餐廳係尖沙咀地鐵站附近大廈,位置非常方便。升降機門開後就會見到日本庭院設計🎍走入門內就會見到料理區同清酒櫃🍶餐廳有清酒Free Flow,加$188 up 就可以享用3-5款清酒任飲✨我同老公最後決定食好少少☺️揀咗$588 Omakase,同樣有15品。特別在呢set有大拖羅😋係席前欣賞師傅料理,真係一大享受👍🏻⭐️ 先付/ 沖繩海藻 / 螢光魷魚 / 茶碗蒸 /海藻的口感清爽,上面有准山粒粒增口感。魷魚非常鮮嫩,充滿鮮甜魚香味。茶碗蒸蛋味香濃,好滑溜。⭐️ 刺身3品/ 天草縣間八魚 / 北海道八爪魚 / 鰹魚 /間八魚上擺了柚子皮同鹽漬昆布,再吱上青檸汁。師傅叫我地就咁沾芥末食用。味道好鮮甜清新。北海道八爪魚有腳部份同吸管部份,八爪魚腳口感非常嫩滑。搭配上梅子醬的酸甜味道,感覺開胃。吸管位置就較爽口。鰹魚用咗紫蘇花點綴。本身已調味,再加表面火炙過,質地實在彈牙。⭐️ 煮物/ 燒馬友 /馬友燒得外皮香脆可口,加少少青檸更好味。魚肉滑嫩。伴碟有健康的黑豆,味道甜甜地。⭐️
/ 沖繩海藻 / 螢光魷魚 / 茶碗蒸 /
/ 天草縣間八魚 / 北海道八爪魚 / 鰹魚 /
/ 燒馬友 /
/ 伊左目壽司 / 石鯛 / 活北寄貝 / 縞池魚 / 銀鱈魚 / 大拖羅
壽司用了熟成赤醋飯,調味恰到好處。全部魚生都好鮮美。我最中意就係伊左目壽司,軟腍肥美。大拖羅都好正,甘香魚油脂,入口即溶。活北寄貝輕炙,口感彈滑,搭配上輕微的炙燒,口感更加豐富。
香濃的魚湯,湯頭呈奶白色。烏冬滑滑溜。
甜品綠茶蕨餅作結。充滿嚼勁的口感,配上紅豆,更有口感層次。
尖沙咀海防道38-40號中達大廈13樓