2019-02-16
其實香港人真係好鍾意食拉麵,拉麵舖開到周街都係,市場上都係長青嘅豬骨湯同近年冒起嘅雞白湯,咁牛呢?呢間正正就係做市面上少有嘅牛骨湯拉麵✨過百蚊碗拉麵其實都幾貴下,但當睇到枱上介紹就知物有所值,所用嘅材料完全都係精心挑選,首先湯底用帶骨髓嘅牛骨熬足廿個鐘,和牛就用頂級品種和王嘅大腿上肉,麵條製作材料無論係麵粉定鹼水都係自來日本,賣呢個價都合理嘅😗以牛為主就當然要先講下作啲牛啦,和牛數量以四十蚊遞增上去,本身想叫兩份牛加多少少整夠三份夠哂滿足,和牛種類可以揀刺身定火炙,當然都可以好似我咁揀雙拼,刺身一大片,浸落湯至半生熟就可以越南嘅生牛河咁,當然嫩滑程度同陣牛味就冇得比啦,而火炙就會切細塊嚟燒得剛好全熟,兩者我係會鐘意刺身多啲,因為真係好滑口又軟腍,味帶牛香,而火炙就多咗陣微微嘅灼燒味,全熟得嚟同樣軟滑,如果燒多少少焦面會更惹味✨至於牛骨湯底夠甜夠醇入口舒服,麵質條彈牙掛汁力唔錯,俾多十蚊揀咗白牛的話就會多咗一堆白松露醬,唔只係油而係醬,所以就算唔係黑松露都好濃烈,同個牛骨湯都幾夾,而且我揀松露量係多,所以啲醬多到可以咁夾埋落個麵度食超滿足,不過勁得滯食完飲湯果陣就覺得有啲膩😂最後私心推薦
最後私心推薦佢個溏心蛋,好軟滑好流心,而且浸得好入味,係成隻蛋都入哂味,高質✨