2011-07-31 73 views
在報章一直有睇黃先生的管理文章, 亦早知香港茶餐廳以 4 大皇牌作宣傳, 一直好想去試, 終於趁放假下午茶時段光顧, 坦白說地方環境只是一間普通茶記, 一些食客食完的碗碟和杯都未執, (可以解釋是午市過後員工要回氣吧) 點了下午茶餐魚片旦治, 星洲炒米, 魚片旦治一開4, 味道ok, 但是...星洲炒米...點解無油嘅? 色水淡黃的? 一試之下...好似沒有炒過 應該是先將江門排粉灼熟, 再放咖哩粉, 旦絲, 小型蝦仁和叉燒絲 兜 一兜, (只是兜1 吓, 兜多吓都慳番) 碟底仲有小小水, 可能是為大家健康著想, 走油小炒, 終於明白理論與實踐是兩回事, 我諗黃先生工作十分忙, 平時根本無時間去睇住, 只係放手俾人打理吧
2011-07-17
  • 魚片旦治