2024-11-18
之前有聽聞過奧海城開咗呢間鹿兒島過江龍🇯🇵,主打雞白湯麵🐓,嗰時已經心思思想過去試吓但一直都無機會,上兩星期咁啱去嗰頭探朋友,就提議不如一齊去試試。以木色為主調嘅餐廳設計就最得朋友歡心,因為佢真係一個木系粉絲。餐廳有個二人set menu,最後我哋都係揀咗散叫,當然唔少得order埋suntory啦 🍺我揀咗「檸檬牛油雞白湯拉麵」,因為加檸檬🍋嘅熱湯麵唔太成日食到,朋友就叫咗「擔擔雞湯拉麵」。個雞白湯有種綿密嘅口感,加咗牛油令到個湯更濃郁,但檸檬又增添咗啲清新感,成個combination都幾match,唔錯唔錯。朋友個擔擔雞湯拉麵有微微辣感,味道比白湯再濃厚啲,啱晒重口味嘅人。呢度嘅叉燒係用雞肉整嘅,食之前我哋都有concern會唔會好乾好「鞋」,點知一咬落去有驚喜,係好軟腍的,我哋兩個清晒👍🏼 麵底唔係一般嘅拉麵,係全麥麵,同自己講又再健康啲🤣我哋仲叫咗啲小食一齊share,有雞皮餃子、炸雞同魚餅,一致認為個炸雞腌製得非常出色,鹹中帶微甜,如果唔係太飽真係想order多碟,等下次拉第二位密友嚟食過先。