5 day(s) ago
復活節假期最後一日,同朋友去咗奧海城 theSky睇忍忍忍者亂太郎劇場版毒菇城乜乜乜,支持吓嘉禾大銀幕戲院嘛。套戲都幾得意,忍蛋新丁繼續為食攪到我睇完套戲都即刻想搵野食,咁啱戲院隔離有間「月詠」日本拉麵店,裝潢以木為主配黑灰色系格調十足,決定入去試試。睇睇餐牌,選擇唔多,於是嗌咗《檸檬牛油雞白湯拉麵》,《 原味雞白湯拉麵》和《月詠炸雞》,8分鐘左右,香噴噴嘅拉麵送到面前。首先個奶白色湯底打到起哂泡上面仲放咗塊「牛油」已經夠特別,飲落去味道非常濃郁唔油膩帶少少甜味少少芝麻味完全唔似一般雞湯令我幾Surprise;D拉麵係全麥麵小彈牙幾獨特;3塊雞胸肉處理得幾好唔太嚡;溏心蛋好流心;D蔥好香原來係來自京都的九條蔥,食材真係唔惹少。再講份炸雞,炸得外脆內嫩爆肉汁,大大舊味道唔錯$68算係咁。後記:由於個湯底實在幾特別,所以問咗待應姐姐有關資料,原來佢個湯底係用日本雞肉高溫熬到奶白色的,冇加其他配料或人工調味料,唔怪得咁濃味咁飽肚啦。
月詠炸雞 (4件)
檸檬牛油雞白湯拉麵
檸檬牛油雞白湯拉麵 (全麥麵)