2020-04-09
公司位於上環, 每日食飯都係附近買黎食, 而近日疫情嚴重, 心情更煩悶, 所以轉食素食, 希望改善心情及重新為身體打打氣, 同事介紹上環蘇杭街松山素食. 一來近公司, 二來平, 三來好味. 被佢講到甘好. 就去買. 真係嚇一跳, 12 點已經甘多人排隊, 出面有大玻璃睇晒整個廚房,一盆盆素菜比大家睇,安心之餘亦知道素菜的配搭,我就叫左136號碼,357號。加多盒蝦好老實, 2個餸 $30, 3個餸 $33, 係深水埗都未必有此價錢呢度中上環都係30蚊仲要有湯,亦可以加飯, 比其他素食店平好多,最開心有例湯送。仲要冇味精。。返到公司打開。餸好多仲有就係白飯有少許紅米。 136有鮮茄素火腿蛋, 翠肉瓜炒素肉, 同炒菜心. 雖然一早煮好. 翠肉瓜及菜心依然爽口. 素肉配上茄蛋, 拌飯最正,另一個飯, 最特別係豉汁少萵筍因為溫度過高會使萵苣綿軟,失去清脆口感。又5可以落鹽. 都幾考功夫. 之後更係要食芥末大蝦 之前食過呢款蝦就大啖入口。適量wasabi 好彩5 係太勁。但比較意外。出面好多素食店用好多用蠔油調味。真係好少會用wasabi 比傳統齋菜更突破。之後食蜜糖豆, 感覺好爽甜。再加啖熱
被佢講到甘好. 就去買.
真係嚇一跳,
12 點已經甘多人排隊, 出面有大玻璃睇晒整個廚房,
一盆盆素菜比大家睇,
安心之餘
亦知道素菜的配搭,
我就叫左136號碼,357號。加多盒蝦
好老實, 2個餸 $30, 3個餸 $33,
係深水埗都未必有此價錢
呢度中上環都係30蚊仲要有湯,
亦可以加飯, 比其他素食店平好多,
最開心有例湯送。仲要冇味精。。
返到公司打開。餸好多
仲有就係白飯有少許紅米。
136有鮮茄素火腿蛋, 翠肉瓜炒素肉, 同炒菜心.
另一個飯,
最特別係豉汁少萵筍
因為溫度過高會使萵苣綿軟,失去清脆口感。又5可以落鹽.
都幾考功夫.
之後更係要食芥末大蝦
之後食蜜糖豆, 感覺好爽甜。
再加啖熱湯. 有種暖和感覺。
同時, 店主好細心,
因為疫情都怕大家聚集
而家更用電話訂飯, 再黎自取,
亦取消堂食
我已經連續食左成個星期
仲未厭. 因為日日更多新款.