2014-07-07 2499 views
舊公司同事聚會,數數手指有D同事十幾年冇見,太空超人話呢次係百年難得的聚會,20位大人7個細路,好期待 。翠絲建議入流浮山明記,話識人好抵食,可以預早幫我哋訂定海鮮,新鮮好味,今次辛苦晒翠絲。去到明記,留咗兩張12人枱比我哋,我哋27人坐太廹啦   ,要求轉其中一張去旁邊嘅14人枱,服務生居然要走出去問先返嚟幫我哋轉。人多真係好,可以食好多好多唔同款嘅海鮮,果晚我哋飲咗湯,食咗蜜糖金蠔、粉絲蒸扇貝、清蒸鮑魚(以上三款各20隻),另外椒鹽賴尿蝦、油鹽焗蟹就各10隻,清蒸石斑兩條,每條斤半左右,仲有豉椒炒大聖子、椒鹽鮮魷、蒜蓉蒸開邊蝦、白灼花螺、清炒菜心、腐乳炒通菜、招牌炒飯、菜膽雞;油鹽水花甲去到話冇貨。湯比較清,未試過海鮮湯會咁清,我果枱大家攞咗一碗都冇再添。豉椒炒大聖子,亞仔好鍾意。第一次食金蠔,原本以為好似海味舖買到的本地生晒蠔咁充滿香濃嘅蠔味,滿心期待,點知係兩件事嚟,蜜糖金蠔味道淡咗D喎。粉絲蒸扇貝比咗亞仔食,佢話好好味,初初佢仲唔食粉絲,我話呢D先係精華,叫佢試吓,試咗之後覺得好味到連爸爸果份粉絲都食埋。清蒸飽魚夠諗,味道可以。椒鹽賴尿蝦香口惹味,如果D賴尿蝦可以大隻

去到明記,留咗兩張12人枱比我哋,我哋27人坐太廹啦

湯比較清
湯、豉椒炒大聖子
,蜜糖金蠔味道淡咗D喎。
蜜糖金蠔
粉絲蒸扇貝
清蒸飽魚夠諗
,味道可以。
清蒸鮑魚
椒鹽賴尿蝦香口惹味,如果D賴尿蝦可以大隻D就更好啦。椒鹽鮮魷夠脆、脆漿唔太厚,小朋友至 like
椒鹽賴尿蝦
椒鹽鮮魷
蒜蓉蒸開邊蝦係我提議嘅,但冇指明要咩蝦,以前食開大小小的海蝦嚟蒸,今日D蝦太細,我唔會攞嚟咁整,有D蝦仲好似霉咗
,海鮮唔應該係咁  ,聽到愛妃話粉絲好食,即刻試吓,我個人就覺得咸,雖然係咁,因為係我提議,我好努力食咗好多,減少廚餘,C 先生回程係車度話應該成碟攞返入廚房。
蒜蓉蒸開邊蝦
白灼花螺好鮮味
 ,食咗齒頰留香。條石斑蒸得剛好,要讚吓。
白灼花螺
清蒸石斑
清炒菜心冇食,亦聽唔到大家講咩,但D通菜就好爽脆、鮮嫩可口。因為我哋早到,初時上菜好快,食咗一輪,開始人多,廚房就好耐冇嘢出比我哋。咁都好,大家可以落下格傾吓計,唔知係唔係太開心,所以講到口水亁,係呢段時間我已經飲咗好多杯茶。
過咗好耐,又開始上菜啦,油鹽焗蟹用奄仔整,而家啱食夠晒多膏、上咗枱好耐食都仲好熱、而且好似有種用碳焗嘅香味
。招牌炒飯唔油但唔夠粒粒分明,不過有D韌度好得意,唔知係唔係佢嘅特色。
油鹽焗蟹、招牌炒飯
菜膽雞冇食亦冇相(所有相係太空超人用手機影),但愛妃同婆婆話好有雞味。飯後送咗橙比我哋食,我冇食但估應該 OK,因為亞仔同米雪個姪女不停咁食。

返到屋企一家三口仲係超口渴,係咁諗有咩可以解渴,水、茶、東瓜水、橙汁、汽水都飲咗,點解仲咁口渴㗎

成個流浮山有咁多海鮮酒家,明記呢晚都全院滿座,不過我下次會試吓第二間,因為個人認為應該有仲好D的選擇。但今晚主要目的係見吓大家,好開心咁多人可以出到嚟,最感謝係翠絲一切的安排
2014-06-28
$390 (Dinner)