2018-12-14 247 views
放工之後仲要幫公司去美麗華廣場做些事,之前幾晚都打邊爐食韓燒,昨晚想食清啲一於食中菜。 第一次到莆田,餐廳裝修用開放式設計,雖然星期四但餐廳都是滿滿的客人。 後來發現莆田是米芝蓮一星餐廳,入到去看餐牌原來是福建菜,冇乜機會食福建菜今次真係要試一試! 還有昨晚是海蠣當做的時節,所以我也點了一些關於蠔仔的菜式。點了江口家鄉海蠣湯$98,福建特色海蠣煎$108,還有酥炒芋芯$89,百秒黃花魚$69,興化米粉$82。前菜 ~ 菜脯, 用來送粥同餸分都好正。興化米粉 ~ 米粉的質感非常幼細,比起我們平時吃的口感不一樣,有如絲質般的感覺。百秒黃花魚 ~ 餐牌上寫用100秒以明火現燜, 魚肉鮮甜又軟,香氣四溢,充分體現到整條黃花魚的原汁原味。江口家鄉海蠣湯 ~ 鮮香味濃, 湯的味道有微辣帶酸甜,夠開胃。福建特色海蠣煎 ~ 滿滿的海蠣, 煎得又香又軟,味道鮮甜。酥炒芋芯 ~ 喜歡吃芋頭的朋友必吃! 外層有糖衣薄薄的包住, 一啖一口非常好味。今次是我第一次吃福建菜,感覺新鮮特別,今年做冬我都打算帶家人到莆田試下。昨晚有留意莆田的12人套餐, 都算幾抵食。

前菜 ~ 菜脯, 用來送粥同餸分都好正。
餐前小吃

興化米粉

百秒黃花魚

江口家鄉海蠣湯

江口家鄉海蠣湯

福建特色海蠣煎 ~ 滿滿的海蠣, 煎得又香又軟,味道鮮甜。
福建特色海蠣煎

酥炒芋芯

2018-12-13
$250 (Dinner)
餐前小吃
百秒黃花魚