明閣 (香港康得思酒店)

Ming Court (Cordis Hong Kong)
Restaurant: Ming Court (Cordis Hong Kong)
Terms & Details:
2010-07-18 228 views
米芝連 2 粒星中菜館,環境寬倘清靜,坐得舒服,出品一流、服務滿意﹗必試﹗食飽飯再落樓下酒店酒吧度聽 live band、飲返幾杯,勁爽﹗五香燒腩肉,又名燒腩仔,五層口感,香脆、嫩滑、爽口、嚥哽、軟腍,脆卜卜,肉質比例完全恰到好處,點少少芥辣,食到停唔到﹗明閣炸子雞,不容錯過既炸子雞,連個名都同餐廳一樣,即叫即炸,雞肉鮮嫰滑溜、肉汁豐盈,皮薄香脆、無肥膏,身材勁 fit,點甜醋食好特別又美味﹗伴碟有炸蓮藕片,好香脆,好似食緊薯片咁,但健康好多﹗龍皇披金甲,真係估佢唔到,究竟咩來頭?個名咁猛?2009 年銀奬﹗原來係蝦膠釀龍躉腩﹗最下面係龍躉腩、中間係鮮蝦膠、最上面再用龍躉皮夾住,三種口感,腩肉好重鮮魚味、充滿肉汁、腍滑非常;鮮蝦膠彈牙無比;魚皮嚥嚥哽哽、廉廉既口感,整件炸得十分香口,配搭近乎完美。如與配菜豆苗或小棠菜同吃,可去除多餘油膩及煎炸感,口感更清新﹗還有炸得香脆既蝦頭伴碟,連殼都食埋﹗脆芝士龍蝦伴醋香鮑魚天使麵,個人而言唔多咁口味,創意十足,仲攞過奬。鋪係開邊龍蝦上面既炸脆芝士太硬、無咩味,我每次都會去掉,淨係食龍蝦肉,肉鮮、爽口彈牙。鮑魚,覺得好似蜜餞鮑魚,我會去左外面癡笠笠
脆芝士龍蝦伴醋香鮑魚天使麵,個人而言唔多咁口味,創意十足,仲攞過奬。鋪係開邊龍蝦上面既炸脆芝士太硬、無咩味,我每次都會去掉,淨係食龍蝦肉,肉鮮、爽口彈牙。鮑魚,覺得好似蜜餞鮑魚,我會去左外面癡笠笠層野,淨食裡面既包鮑魚,都好腍又鮮味。所謂醋香應該係指個汁,微暖,倒係天使麵同食,酸酸甜甜,都好開胃,天使麵無咩特別,白烚啫。整體黎講,都係要試試既 ~
翅晶凝,演譯得最精彩的甜品,令整張枱都係白煙的甜品翅晶凝 !本人平時極少食甜野,但依味較淡,香味佔多,剛好﹗

明閣炸子雞
龍皇披金甲
2010-07-01
$500 (Dinner)
明閣炸子雞
龍皇披金甲
  • 燒腩肉、炸子雞、龍皇披金甲